NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Zelena Istra prijavila koncesionara Ski-lifta (priopćenje)

116440706_4062003263873423_1613421517707155776_o
foto: Regional
31.07.2020. 19:26; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Zelena Istra prijavila koncesionara Ski-lifta (priopćenje)

Udruga Zelena Istra već 20 godina vodi servis Zelenog telefona za Istarsku županiju putem kojeg zaprima prijave građana vezane uz probleme u okolišu te ih, u suradnji s tijelima državne uprave, građanima i drugim institucijama, nastoji riješiti. Nakon što je danas zaprimila poziv o radovima na Valovinama, Udrgua zelena Istre je prijavila koncesionara i to Državnom inspektoratu RH, Lučkoj kapetaniji, Općinskom državnom odvjetništvu, PU istarskoj i Gradu Puli. Njihovu prijavu u cjelosti prenosimo: 

“Jutros smo oko 8:30 na Zeleni telefon zaprimili dojavu sugrađanina ogorčenog radovima betonizacije u moru na pulskom ski-liftu u uvali Valovine u Puli. Na terenu smo snimili radove koji se odvijaju upravo kako je rečeno, naizgled bez ikakvih dozvola – naočigled svih obližnjih kupača i bez ikakvog upozorenja, ploče s informacijama o građevinskim radovima, ograde ili zaštite za kupače, radnike i slučajne prolaznike… 

Iz ogromnih kamiona betonara pumpa je goleme količine betona kroz cijev poslala ravno u more u kojem je nastala siva mrlja (uočili smo i snimili dva kamiona-miješalice, odnosno betonare te je nakon prve na pumpu i cijev spojena druga betonara). Zbog radova je zatvorena cesta, postavljen je tek jedan mali sigurnosni trokut. Na terenu su bili i komunalni redari Grada Pule, no, nakon njihovog odlaska radovi su se i dalje nastavili neometano odvijati.

Nadležne inspektore također obavještavamo o našoj jučerašnjoj prijavi Upravnom odjelu za komunalni sustav i imovinu Grada Pule, također temeljem dojave naših sugrađana na Zeleni telefon, o sljedećem:

– potencijalnoj opasnosti za kupače, sukladno kojoj “je jedan od stupova ski lifta na Valovinama “proklizio” u osloncu na dnu i opasno se nagnuo… 
– Već dvije noći vlasnik pokušava pod okriljem mraka, sanirati stanje koje može dovesti do pada stupa, no to će biti gotovo nemoguće bez teže mehanizacije i otvaranja gradilišta.
– proširenju ugostiteljskog objekta na platformi ski-lifta dizanjem kata.
– betonskim blokovima koji se ne koriste, a ostavljeni su na dnu mora

Građani se pitaju je li tvrtka koja izvodi radove dobila potrebne dozvole, ukazujući na čl. 134. Zakona o gradnji te članak 212. Kaznenog zakona.

Također, ovim putem temeljem zahtjeva za pristup informacijama:

– Grad Pulu molimo presliku zapisnika komunalnih redara Grada Pule koji će nastati nakon njihovog današnjeg izvida na lokaciji ski-lifta u uvali Valovine.
– nadležne službe i inspekcije molimo da postupe po našoj prijavi te nas obavijeste o postupanju u zakonskom roku od 30 dana te nam i ranije, sukladno zakonski predviđenom roku za pružanje informacija temeljem ZPPI od 15 dana, dostave presliku dozvola za opisane radove te dokumenata iz kojih proizlaze informacije o tome jesu li radovi prijavljeni.”

foto: Regional

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email