NEWS

ZDRAVI GRAD POREČ U SURADNJI S OSNOVNOM ŠKOLOM POREČ EDUCIRA RODITELJE I UČENIKE O ZDRAVOJ PREHRANI

predavanje OŠ POREČ
23.12.2015. 10:03; Učitavanja: 194; Početna / Lifestyle / Zdravlje / ZDRAVI GRAD POREČ U SURADNJI S OSNOVNOM ŠKOLOM POREČ EDUCIRA RODITELJE I UČENIKE O ZDRAVOJ PREHRANI

Ispitivanjem prehrambenih navika u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi (HBSC studija, 2010. godine) nađeno je da značajni dio učenika i učenica (11, 13 i 15 godina) u Hrvatskoj uopće ne doručkuje (15 % radnim danom i 6 % vikendom), dok svega 56 % učenika i učenica uvijek doručkuje radnim danom, a 80 % uvijek doručkuje subotom i nedjeljom. Karakteristično je da se učestalost doručkovanja smanjuje s povećanjem dobi. Preskakanje doručka često može uzrokovati mučninu tijekom jutra i ometati procese učenja i pamćenja te biti razlog lošijeg raspoloženja i slabijeg postignuća u školi. Istraživanja su pokazala da oni koji preskaču doručak češće tijekom dana konzumiraju hranu bogatu mastima, a siromašnu vlaknima. Nadalje, konzumacija voća i povrća kod najvećeg dijela mladih u Hrvatskoj ne zadovoljava stručne preporuke. Tako 66 % učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a čak 76 % ne jede povrće svaki dan. Prema preporukama stručnjaka, pravilna i uravnotežena prehrana trebala bi uključivati ne samo svakodnevnu konzumaciju voća i povrća, već najmanje pet porcija dnevno (tri porcije povrća i dvije porcije voća). Školska djeca u Hrvatskoj prate ovakav nepovoljan svjetski trend pa tako 26 % učenika i učenica pije slatka pića svaki dan, dok 35 % jede slatkiše jednom ili više puta dnevno. Ne smije se zaboraviti da djeca veliki dio vremena svakodnevno provode u školi gdje jedu i piju ono što im je na raspolaganju. Ne preporuča se da u školi budu automati s grickalicama, slatkišima i slatkim pićima jer će učenici posegnuti za hranom iz automata ako školska užina s visokovrijednom hranom nije na raspolaganju ili im nije ukusna i primamljiva. Zbog toga je dostupnost ukusne visokovrijedne hrane upravo u školi iznimno važna za usvajanje pravilnih prehrambenih navika i prehrane kod učenika.

Zbog prethodno iskazanih znanstvenih spoznaja koje govore o stanju uhranjenosti djece u Hrvatskoj, Zdravi grad Poreč je u suradnji s Osnovnom školom Poreč pokrenuo projekt kojem je cilj senzibilizacija i edukacija djece i roditelja o zdravoj prehrani.  Tako je u prvom polugodištu školske godine 2015./2016. u suradnji s učiteljicama razredne nastave organizirao 8 roditeljskih sastanaka za roditelje 3. i 4. razreda Osnovne škole Poreč na kojima je sudjelovalo 150 roditelja te 11 radionica za djecu trećih i četvrtih razreda o zdravoj prehrani na kojima je sudjelovalo 213 učenika. Predavanja za roditelje i radionice za djecu su vodile psihologinje Zdravog grada Poreč Marijana i Tina. Roditelji i djeca su bili jako zadovoljni projektom, tako da će psihologinje Zdravog grada u 2. polugodištu 2016. godine održati predavanja i radionice za 5. i 6. razrede osnovne škole Poreč.

Ovim putem se zahvaljujemo učiteljicama Renati, Mariji, Davorki, Vanesi, Suzani, Gordani, Nadiji, Denis, Danijeli, Marijani i učitelju Zoranu na ukazanom povjerenju i toploj dobrodošlici!

ZDRAVI GRAD POREČ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email