VALFRESCO S-170422

Zdrave i nezdrave partnerske veze mladih – radionica za srednjoškolce u Poreču

16836389_1295674420511714_1776193203174430537_o
21.02.2017. 18:54; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Zdrave i nezdrave partnerske veze mladih – radionica za srednjoškolce u Poreču

Ovogodišnji 10. tjedan psihologije u Poreču otvoren je radionicom za srednjoškolce SŠ M. Balota na temu zdravih veza, nezdravih veza te veza u kojima postoji zlostavljajuće ponašanje. Radionica je održana u ponedjeljak 20.2.2017. u prostorima Zdravog grada, a cilj radionice bio je naučiti mlade da razlikuju nezdravu vezu od zdrave veze, te da prepoznaju zlostavljajuće ponašanje partnera. Bitno je zapamtiti da zlostavljajuće ponašanje može biti prisutno i u drugim odnosima, a ne samo u ljubavnim tako da je prepoznavanje istoga od velike važnosti. Mladi nemaju dovoljno znanja i iskustva pa su u većem riziku da se nađu u nezdravom partnerskom ili drugom odnosu i da ga ne prepoznaju.
Radionica se sastojala od primjera različitih situacija koje se mogu javiti u nekom odnosu. Učenici su uz aktivno sudjelovanje raspravljali o prezentiranim situacijama i ponašanjima putem kojih su trebali prepoznati ponašanja koja se događaju u zdravoj vezi, nezdravoj vezi ili ponašanja koja su zlostavljajuća.
Učenici su pokazali interes za temu te su rado sudjelovali u diskusijama o pojedinim situacijama i ponašanjima u vezama. Zaključili su da je za zdravu vezu najvažnija komunikacija te međusobna prilagodba i kompromis između partnera. Također je zaključeno da ponašanja koja su u odnosu zlostavljajuća imaju zajednički element KONTROLE tj. nastojanje kontroliranja ponašanja druge osobe te oduzimanje slobode drugoj osobi na različite načine.
Naposljetku se srednjoškolcima ukazalo na važnost bliskih osoba u životu koje nam mogu biti podrška u slučaju da se nalazimo ili smo bili u zlostavljajućoj vezi. Također je rečeno da se uvijek mogu javiti u savjetovalište Zdravog grada Poreč ukoliko se nalaze u situaciji s kojom se ne mogu nositi.
Radionice će se nastaviti i za druge skupine porečkih srednjoškolaca u cilju prevencije nezdravih odnosa i zlostavljanja u partnerskim i drugim odnosima mladih.

Adrian Štark,
psiholog Zdravog grada Poreč

Print Friendly, PDF & Email