Završio je 22. Street art Poreč – ex Street Art Festival

2022-08-27_17h09_08
27.08.2022. 17:12; ; Početna / Kultura / Završio je 22. Street art Poreč – ex Street Art Festival

Porečke ulice, trgovi, šetnica Lungomare, tržnica i drugi javni prostori, zajedno s njihovim prolaznicima nanovo su tematizirani kroz spoj umjetnosti i zabave na 22. Street art Poreč, festivalu ulične umjetnosti koji se održao od četvrtka, 18. kolovoza 2022. do srijede, 24. kolovoza 2022. u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Više od 50 izvođača zaodjenulo je grad u boje umjetnosti i podarilo mu novo ruho kroz program koji se sastojao od cirkuske umjetnosti, izložbe fotografija, umjetničkog stvaranja uživo, performansa, plesnih i kazališnih predstava i koncerata.

Street art Poreč započeo je svoj umjetnički i turistički izričaj 2001. godine kao festival ulične umjetnosti koji svake godine u kolovozu okuplja pomno izabrane umjetnike te oživljava i boji porečke ulice i trgove. Street art Poreč otvorene je forme i uključuje sve oblike umjetničkog izraza, od glazbeno-scenskih nastupa i likovnih projekata do uličnih akrobacija i performansa.

Jedan je od glavnih ciljeva festivala, osim predstavljanja uvijek inovativnih i zanimljivih radova te razmjene iskustava i ugodnog druženja, zadržavanje kvalitete predstavljanja radova dajući svima priliku prikazivanja vlastitog svijeta ideja i njegovih proizvoda.

Festival je započeo u četvrtak, 18. kolovoza u 20 sati izvedbom hoda na štulama splitskog Cirkus Kolektiva. Gospođice na visokoj nozi nisu mogle proći nezapaženo u rijekama prolaznika što su tekle kroz porečku rivu, Dekumanovu i Trg slobode, na oduševljenje i malih i velikih na njihovom putu. Te večeri, na šetnici Lungomare predstavljena je izložba fotografija Mediterana kroz objektiv Ane Knežević u formi triptiha. Nježne, romantične i nostalgične fotografije toplih ljetnih večeri s prizvukom sjetnog maštarenja plijenile su pozornost prolaznika. Večernji koncertni program započeo je akustičnim duom naziva Paolo i elita, a završio putovanjem kroz najveće hitove blues i rock glazbe dua Barbara Blue i Hutch.

U petak, 19. kolovoza 2022., Dea Curić i Eni Jekić razigrale su zidiće šetnice Lungomare kroz umjetnost crtanja slova i murala. Za inspiraciju im je poslužila poznata istarska uzrečica „Ćemo ben“ koja je, veselo rasprostrta tik uz morske skute, odjekivala nekim novim razlogom postojanja. U večernjim satima, jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih i istarskih umjetnika, Đanino Božić, stvarao je uživo rad „Mreža“. Božićev pristup činu stvaranja prožet je odnosom autora prema subjektu/objektu stvaranja i djelovanjem sila akcidencije na postupak nastajanja djela. Rad je bio izložen na zatvaranju Street Art Poreč festivala u prostoru lapidarija.

U subotu, 20. kolovoza 2022., Street Art Poreč integrirao se u dinamičnu i živopisnu scenografiju porečke tržnice. Uz izložbu fotografija Ane Knežević, prolaznici su mogli naići na veseli dvojac Anamariju Prenc i Miu Marenić koje su svojim klaunovskim vještinama donijele dašak razbibrige i disanja u ritmu smijeha. U popodnevnim satima na šetnici Lungomare koncert na otvorenom održali su Camilla Collet na bubnjevima i Giorgio Giacobbi na „nevidljivom“ tenor saksofonu. Riječ je o talijanskom duu čiji je stil inspiriran elektronskom glazbom, rock glazbom, suvremenim jazzom i znanstvenom fantastikom, gdje improvizacija čini ključni stvaralački element. Večer je završila u lapidariju koncertom jedne od najboljih hrvatskih kantautorica, Barbare Munjas, koja je za ovu priliku nastupila sa svojim bendom. Sjajan koncert većinski sastavljen od pjesama s albuma „Right place & right time“ podržala je brojna publika.

S ponedjeljkom, 22. kolovoza 2022., započeo je niz plesnih predstava koji se nastavio kroz iduća tri dana. U gradu Poreču etablirala se značajna plesna scena s obzirom na broj stanovnika koju Street Art Poreč afirmira iz godine u godinu. Tako su u ponedjeljak u večernjim satima na Trgu slobode nastupile plesačice iz plesnih studia Unique i USB Poreč u koreografiji Judite Tripar s nazivom izvedbe Susret. Mnogobrojno mnoštvo okupilo se spontano i pozdravilo dvije izvedbe koreografije srčanim pljeskom.

U utorak, 23. kolovoza 2022., u jutarnjim satima porečka tržnica ponovno je bila glavno mjesto zbivanja. Među štandovima, na prolazu, i u zatvorenom objektu tržnice studenti plesa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti izvodili su suvremenu plesnu izvedbu pod nazivom Fuzija.  Kroz sudar/susret plesača-čestica stvaraju se i razlamaju oblici i intencije kretanja i stvaranja u datom vremenoprostoru. Važna podrška bili su vrijedni porečki prodavači koji su sa zanimanjem pratili što se to najedanput događa i razbija poznatu svakodnevicu. U popodnevnim satima na šetnici Lungomare DJ-ica Stephanie Prekali izvela je konceptualni DJ performans Utop(ija). Dok je na šetnici vladao idilični prizor i razlijevali se plesni ritmovi, a prolaznici bezbrižno uživali, u moru podno iste događao se potpuno drugačiji prikaz sugestivno indicirajući da iza blještavila scene postoji more – nedaća. Kraj večeri pred okupljenim mnoštvom na Trgu slobode okončao je nastup studia za izvedbene umjetnosti MOT 08 pod nazivom Below the surface u koreografiji Chiare Pisak.

U srijedu, 24. kolovoza 2022., na završni dan festivala u večernjim satima održala se predstava Veli Jože Teatra Naranča na Trgu slobode. Štoriju od zadnjega motovunskega diva pažljivo su pratili najmanji Porečani. Za to vrijeme kroz grad su prolazile klaunice Anamarija Prenc i Mia Marenić i ostavljale grohote smijeha na rivi, Dekumanovoj, Trgu slobode i krajnjem odredištu Gran finale večeri – lapidariju. U lapidariju je pripremljen zaokruženi prikaz cijelog festivala: svaki kutak dvorišta Zavičajnog muzeja Poreštine bio je ispunjen umjetničkim sadržajem. Na samom ulazu, studenti plesa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti predstavili su izvedbu Fuzija. Izložene su fotografije Ane Knežević, a s pijedestala uzdizali su se umjetnički rad Mreža Đanina Božića i relikvije konceptualnog performansa Stephanie Prekali. Za dobru i veselu atmosferu prije glavnog koncerta večeri bio je zadužen trio radnog naziva Šuško bend. Večer je okrunjena nastupom fantastičnog ansambla Zvonimir Šestak Groove Assembly. Koncert Zvonimir Šestak Groove Assemblyja izvorno je dio programa Jazza u lapidariju, također u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, koji se zbog bolesti nije mogao održati. Ipak, fleksibilan, inkluzivan i otvoren koncept Street Art Poreč festivala omogućio je da publika ne ostane zakinuta za nastup vrhunskih jazz muzičara okupljenih u tom ansamblu.

  1. Street Art Poreč ponovno se afirmirao kao platforma za umjetničku koprodukciju i suradnju koja mapira grad, istražuje i promišlja umjetničke načine komunikacije u kontekstu grada. To je festival koji uspješno integrira sve vidove umjetnosti u živi setting turističke sezone, stvarajući na taj način održivi kulturno-turistički doživljaj koji promovira grad Poreč-Parenzo kao turističku destinaciju, pritom ne zanemarujući potrebe vlastitog stanovništva. Sa završetkom ovogodišnjeg izdanja Street Art Poreča kreću pripreme za sljedeći – svi umjetnici i izvođači pozvani su prijaviti svoje ideje tijekom cijele godine.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email