NEWS

Završen projekt “Hižica puna priča” porečkog DNDa

2
12.10.2020. 12:22; Učitavanja: 74; Početna / Novosti / Završen projekt “Hižica puna priča” porečkog DNDa

Druženje i rad s djecom kroz projekt Hižica puna priča je najvrijednije nematerijalno dobro što su ga iz toga projekta ponijeli odrasli, a sudeći po reakcijama i djeca. To se posebno vidjelo na posljednjem susretu u Fuškulinu, u subotu, posljednjeg dana Dječjeg tjedna.

Najvrijednije materijalno dobro je kućica za knjige koju je prema nacrtu Gradske knjižnice i po uzoru na slične koje u cijelom svijetu niču kroz pokret Little free library, izradio Jovica Gostojić. Kućica za knjige je mala fuškulinska knjižnica u kojoj nema članarine, knjige posudite i vratite, dodate im i svoje koje želite dijeliti.

Kućica je oslikana – Marina Dželalija Jakominić vodila je djecu kroz radionicu u kojoj su crtali ono što su željeli vidjeti na kućici, njihove je radove preslikala trajnim otpornim bojama, dodala imena malih umjetnika. Odrasli su postavili kućicu na mjesto, a zadnji dan su iz Gradske knjižnice, DND-a i djeca iz svojih biblioteka donijeli knjige kojima je kućica napunjena. Djeca koja su sudjelovala u projektu imala su čast poslagati knjige u kućicu, a neki su odmah izabrali one koje žele ponijeti doma na posudbu i čitanje.

Za posljednji susret pripremljena je radionica Igre pod ladonjom u kojoj je Stela Đujić iz Fuškulina djeci pokazala kako se zabaviti igrama koje su igrali njihovi roditelji nonići,a kroz priču ih je Dubravka Stevanović poučila da u igri nije važno pobijediti, nego se veseliti s prijateljima. Pri kraju dječje igre počeli su se okupljati odrasli: volonteri iz ranijih radionica, mame i none koje su ispekle kolače. Pridružili su se gradonačelnik Loris Peršurić i predsjednik mjesnog odbora Fuškulin Andrea Crevato a slijedila je mala fešta. Izloženi su radovi sve djece iz svih radionica, DND je pripremio pisane zahvale odraslim volonterima koji su radili s djecom, a djeca koja su dolazila na radionice dobila su također pisanu zahvalu i SD-ove s fotografijama.

Za svaku od šest tematskih radionica u goste je pozvan stručnjak ili stručnjakinja za tu temu: u Grota na groti kažun gostovao je Branjko Orbanić, Dorijana Čitar i Denis Mikatović Jugovac naučile su ih pjevati po domaći, na tanko i debelo, Marina Dželalija Jakominić vodila ih je u slikanju prizora za kućicu za knjige, Ana Pavić povela ih je u šumu da naberu plodove za Marendu iz boške. Tatjana Velenik poučila kako da po Receti iz kredence um,ijese kekse, a Stela Đujić kako da se zabave bez skupih igračaka.

Lijepe riječi okupljenima je uputio gradonačelnik Loris Peršurić, kojega su djeca razgalila svojim veseljem, a ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović poručila je mještanima da čuvaju i koriste kućicu za knjige.

Projekt Hižica puna priča proveli su u partnerstvu DND Poreč i Gradska knjižnica Poreč uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda istarskih gradova i općina i u suradnji s tamošnjim Mjesnim odborom Fuškulin.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Pentola Porec S2 102020