NEWS

Završen ovogodišnji Dječji ljetni kamp 2021.

15
23.08.2021. 12:53; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Završen ovogodišnji Dječji ljetni kamp 2021.

U subotu 21. kolovoza bio je posljednji dan ovoljetnog Dječjeg kampa u izmijenjenom izdanju u odnosu na ranije godine – Društvo “Naša djeca” organiziralo je kamp u suradnji s Gradom Porečem – Parenzom na dvije lokacije, na Picalu u igraonici hotela Valamar Pinia kao i lani, zahvaljujući suradnji s Valamarom, te na Gradskom kupalištu, gdje je do ove godine kamp organizirao koncesionar Grada Poreča. U kampu smo kroz 4 smjene, odnosno 48 dana, na obje lokacije imali ukupno 498 djece, od kojih njih 14 u sve četiri smjene. U svakoj su smjeni bile 3 grupe djece, svaka predvođena jednim stručnim voditeljem/voditeljicom i jednim asistentom/asistenticom, pa je za potrebe realizacije kampa angažirano tridesetak ljudi.

Svakodnevni program osmišljen je tako da su djeca osim plivanja i igara u moru, imala i razne sportske, kreativne, pa i znanstvene radionice. Tako su treneri plivanja iz Plivačkog kluba Poreč, Martina i Nikola, svaki na jednoj lokaciji, svakodnevno radili s djecom na razvijanju plivačkih vještina, ali i poticali djecu na savladavanje raznih drugih vještina u moru.

U suradnji s  Institutom za turizam i poljoprivredu realizirane su znanstvene radionice koje su djeci približile neke teme iz znanosti o okolišu a s Marinom Dželalijom Jakominić djeca u svakoj smjeni imala su priliku izraditi nešto kreativno i zanimljivo – od mobila, origami jedrilica do šivanja mirisavih jastučića napunjenim lavandom ubranom u susjedstvu.

Igor Ostojić, iz Gradskog društva “Crvenog križa”, i ove je godine djeci u svim smjenama i na obje lokacije, na zabavan i zanimljiv način, približio osnove ponašanja na moru.

Pri planiranju programa kampa ostvarena je i izvanredna suradnja sa Sportskom zajednicom Grada Poreča i Udrugom kineziologa Poreč, zahvaljujući čemu su djeca u kampu imala prilike isprobati razne sportove, savladati neke nove vještine te otkriti možda neke nove interese.

Košarkaški klub je tako na obje lokacije postavio po jedan prijenosni koš kako bi djeca svakodnevno mogla igrati košarku, a jednom u svakoj smjeni volonteri Košarkaškog kluba održavali su i trening s djecom. Biciklistički klub Poreč i Mačevalački klub “Špada” bili su također neumorni u približavanju tih sportova djeci na obje lokacije, te su u svakoj smjeni održavali pokazne radionice u koje su djeca aktivno bila uključena. U prvoj smjeni imali smo u gostima i trenera karatea i djecu iz Karate kluba koja su djecu u kampu poučavala osnove karatea. Nastavili smo i suradnju s jedriličarskim klubom “Horizont” za djecu s Picala, dok su za djecu na Gradskom kupalištu, kojoj je „Horizont“ bio na prevelikoj udaljenosti, organizirani treninzi odbojke na pijesku i rukometa.

U okviru biciklističke radionice, a u suradnji s Policijskom ispostavom Poreč, realizirano je i gostovanje policijske službenice koja je djeci govorila o osnovama sigurnosti u prometu, točnije o djeci biciklistima u prometu.

Djeca s Picala imala su ove godine priliku iskušati i upravljanje kajakom, zahvaljujući entuzijazmu poduzetnika koji je djeci želio približiti ovu posebnu vještinu i posebno iskustvo.

U svakoj smjeni, realizirana su i dva izleta, za djecu vrtićke dobi izlet u Dinopark Funtana, te izlet u aquapark Istralandiju za stariju djecu. Barba Tomo i ove je godine pokazao svoju velikodušnost, pa su njegovi autobusi djecu vozili po posebnim cijenama.

Puno dnevnog vremena djeci su ispunili stručni voditelji skupina, organizirajući različite igre, natjecanja, kreativne aktivnosti, tako da su djeca, osim niza lijepih uspomena na kraju svake smjene imala i pune ruke ili vrećice predmeta koje su sami izradili.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti tvrtke koje također prepoznaju vrijednost ovog projekta, te ga podržavaju financijskim donacijama, a to su Histris d.o.o., Autoservis GT, te Mini Karavan Servis d.o.o.

Ova je sezona dovršena i već se okrećemo planiranju nove, koja mora biti barem jednako dobra. Vesela dječja lica, osmijesi pa čak i suze zato što je kamp gotov, te djeca koja nam se vraćaju svako ljeto, pravo su mjerilo uspješnosti organizacije. A ovaj format, u suradnji s Gradom Porečom-Parenzom i Valamarom, pokazao se odličnim.

Print Friendly, PDF & Email