NEWS
Best of Poreč

Zavičajni muzej Poreštine kreće s digitalizacijom nekadašnjeg Porečkog glasnika ali i ostalih nekada popularnih lokalnih novina

2021-10-12_12h44_26
12.10.2021. 12:45; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Zavičajni muzej Poreštine kreće s digitalizacijom nekadašnjeg Porečkog glasnika ali i ostalih nekada popularnih lokalnih novina

Porečki muzej kreće s projektom digitalizacije lokalnih novina, a prve među njima – „Porečki glasnik“ – moći će se pretraživati na muzejskim mrežnim stranicama već početkom 2022. godine.

U Zavičajnom muzeju Poreštine čuvaju se primjerci više lokalnih novina iz druge polovice 20. stoljeća, među kojima se izdvajaju listovi hotelsko-turističkih poduzeća: „Glasnik Plave lagune“, Rivierin „Naš glas“ i „Anita“ te list za društvena pitanja općine Poreč „30 dana“ i list udruženog rada Poreštine „Porečki glasnik“.  Ove novine predstavljaju nezaobilazni izvor za poznavanje i proučavanje novije povijesti Poreča i Poreštine od 1970-ih do sredine 1990-ih godina.

Da bi zaštitio izvornike i istodobno ih učinio dostupnim široj javnosti, porečki muzej pokreće projekt digitalizacije lokalnih novina. U prvoj fazi digitalizirat će se „Porečki glasnik“. Riječ je lokalnim novinama koje su izlazile od 1982., najprije pod nazivom „Adria“, na 16 stranica velikog formata (42×27 cm), a tiskane su u zagrebačkom „Vjesniku“. Krajem 1980-ih godina list je postao tjednik i prešao na manji format (29×21 cm) a izlazio je do sredine 1990-ih.

Digitalizacijom lokalnih novina omogućit će se njihova dostupnost istraživačima (povjesničarima, sociolozima, etnolozima…) ali i svima onima koje zanima prošlost porečkoga kraja. Digitalna zbirka porečkih novina bit će dostupna na mrežnim stranicama Zavičajnog muzeja Poreštine. Pronalaženje informacija iz cjelovitih tekstova članaka bit će omogućeno pretraživanjem po zadanim parametrima, optičkim prepoznavanjem znakova (OCR) iz cjelovitih tekstova i pridruženim metapodacima.

Projekt digitalizacije porečkih novina financiran je iz proračuna  Grada Poreča-Parenzo.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani