NEWS

Zašto sjednici vijeća ne prisustvuju članovi poglavarstva ?

02.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Zašto sjednici vijeća ne prisustvuju članovi poglavarstva ?

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća postavljeno je 17 pitanja, a na većinu su vijećnici odmah dobili odgovore, premda je IDS-ov vijećnik Azeglio Picco izrazio nezadovoljstvo činjenicom da sjednici ne prisustvuju članovi poglavarstva, dok direktori gradskih tvrtki i ravnatelji gradskih ustanova poštuju odluku vijećnika i prisutni su na aktualnom satu.

– Očekujem da pokažu malo više poštovanja prema vijećnicima kojima su odgovorni, poručio je Picco članovima poglavarstva.

Pitao je kada će proraditi javna rasvjeta na vanjskom igralištu Palestre, na što mu je komunalni pročelnik Milan Laković rekao da će, ako se korisnici prostora jave, komunalni odjel pomoći realiziranje investicije. Picco je sugerirao da se uz pomoć turističkih tvrtki pokuša organizirati posjet Luca Bessona Poreču. Pavla Ružića (HDZ) zanimalo je do kuda se stiglo u usklađivanju GUP-a s uredbom Vlade o zaštićenom pomorskom pojasu i dobio odgovor resornog pročelnika Damira Hrvatina da će dokument, nakon što dobije zeleno svjetlo Ministarstva, doći pred vijećnike.

Vijećnik Nino Basanić (HSU) sugerirao je da se izradi gradski akt kojim bi se odredilo testiranje javnih površina (parkova i dječjih igrališta) na parazite opasne za ljudsko zdravlje, kako je to učinjeno u Puli. Predložio je i da se izradi rukohvat, odnosno rampa na ulazu u gradsku vijećnicu da bi bila dostupna i osobama s invaliditetom. Pročelnik Hrvatin je napomenuo da će se konzultirati s Konzervatorskim odjelom radi osiguranja pristupa invalidima, na što ih obvezuje i zakon. Na koji je način regulirana ponuda alternativnog liječenja, bilo je još jedno pitanje vijećnika Basanića, koji je spomenuo slučajeve ubiranja harača nadriliječnika, pa čak i prijetnji. Budući da zdravstvo nije u ingerenciji lokalne, već regionalne samouprave, to će pitanje biti proslijeđeno županijskom odjelu za zdravstvo.

Damir Miloš (Nezavisna gradska lista Josipa Marasa) jedini je pitao o prijetnjama gradonačelnika poduzetniku Darku Požariću, na što je gradonačelnik Edi Stifanić rekao da je bio i da je još uvijek ljut zbog toga što se TIM natjecao za zemljište koje je od HFP-a želio kupiti Grad.

– Zamjeram Požariću što se javio, jer je znao za planove Grada, a neki drugi koji su se kanili javiti bili su u gradskoj upravi i, kada smo im rekli koji plan imamo, nisu se javili na natječaj. Sto se tiče kazne, nas nitko ne sili da donesemo DPU, međutim i dalje sam siguran da je naša ponuda za to zemljište najbolja i da će ga HFP nama prodati, rekao je Štifanić.

Snježana Mekota (SDP) ponovila je pitanje o cijeni pražnjenja septičkih jama od prije nekoliko mjeseci, založivši se da se formira jedinstvena cijena za naplatu usluge pražnjenja i da se ukine kanalizacijski doprinos kroz koji se dijelom plaća i ta usluga. Direktor Usluge Rodoljub Kosić rekao je da uslugu pražnjenja septičkih jama naplaćuju prema nalogu Gradskog vijeća, da neki ne plaćaju kanalizacijski doprinos, ali da Usluga dugove naplaćuje ovrhom.

– Ne znam iz kojih izvora bi se alimentirala cijena te usluge ako ukinemo kanalizacijski doprinos jer je u pripremi nekoliko velikih investicija na Košambri i u sklopu Projekta Jadran. Za desetak dana imat ćemo okvirni troškovnik za te važne projekte, pa tek nakon

toga možemo eventualno razgovarati o načinu pokrivanja troškova pražnjenja septičkih jama, rekao je Kosić.

Mekotu je zanimalo može li Grad privremeno urediti prostor objekta na Gradskoj plaži za potrebe Ljetnog kampa DND-a. Gradonačelnik je obećao da će to učiniti prije početka rada kampa, a pregovaraju i o odmuljivanju uvale.

Mekota je postavila i pitanje o izvještaju o radu gradskih tvrtki, koji je vijećnicima obećan, a još nije bio na dnevnom redu.

– Prije nego što stignu financijski izvještaji na naše klupe, željela bih da nam se pripremi objašnjenje u što je potrošena svaka stavka veća od 50 tisuća kuna koja se knjiži kao ostali rashodi ili intelektualne usluge, rekla je Mekota.

Alfreda Mendikovića (IDS) zanimalo je hoće li do početka glavne sezone biti popravljena cesta Veli – Mali Maj – Špadići koja je korištena kao obilazni pravac u vrijeme gradnje rotora i sada je uništena. Pročelnik Laković najavio je radove u svibnju, nakon što HEP obnovi svoje kablove uz tu trasu.

Sanja Oplanić (IDS) suqerirala je da se pred novi rotor u Špadićima postave ležeći policajci zbog prevelike brzine i buke koju neki vozači stvaraju, unatoč prometnim znakovima, uznemirujući tamošnje stanovnike.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email