NEWS
valfresco

Zašto još nisu plaćene školske zgrade u Vižinadi i Bajkinima?

18.02.2006. 00:00; Učitavanja: 54; Početna / Politika / Zašto još nisu plaćene školske zgrade u Vižinadi i Bajkinima?

Radeći na sportskoj dvorani izvođač se drži rokova, unutrašnje uređenje prostorija Zajednice Talijana se prati, jer je prizemni prostor općinski, a zgrada je pokazala statičku nestabilnost – odgovorio je načelnik Marino Baldini na pitanja vijećnika Đonija Šimonovića. Kad budu asfaltirali nogostup uz dvoranu i školu, Općina će naložiti izvođaču da popravi asfalt na cesti u Vranjem Selu, obećao je Baldini odgovarajući Feruču Markoviću. S nasipanjem jalovine na nerazvrstane i neasfaltirane ceste neće ići tako lako, saznao je Marijan Arman. Načelnik je rekao da je novac predviđen prošlogodišnjim proračunom potrošen, da nisu svi putovi nasuti i da je potreba za time daleko veća od financijskih mogućnosti Općine pa će se nasipanje nastaviti novcem iz proračuna za ovu godinu. Arman nije bio zadovoljan odgovorom, a sumnjičav je i prema načinu odabira prioritetnih putova za nasipanje.

Na Božjem Polju ponovno je nelegalno smetlište, jer su mještani navikli otpad s groblja bacati preko zida, a ne u kontejner. Ono je lani očišćeno, a sada će biti postavljena ploča o zabrani odlaganja otpada. Na prijedlog nezavisnog vijećnika Adrijana Ritoše mještanima Velića bit će nadoknađeno 1.500 kuna, koliko su platili čišćenje puta prema Ferencima, što je trebala učiniti Općina. Refundirat će se i trošak mještanima Ritošinog Brijega, na prijedlog Dorijana Ritoše.

Vijećnik Šimonović ponovno je pitao može li se urgirati da u lokalnoj pošti ne smanjuju broj zaposlenih s dva na jednoga, ali je Baldini rekao da ni činjenica da ne plaćaju zakup Općini nije pomogla da se u Hrvatskoj pošti predomisle. Općina će angažirati prometne stručnjake da bi se riješio problem nelegalnog parkiranja ispred marketa, obećao je načelnik.

– Jesu li plaćene škole u Vižinadi i Bajkinima, koje su prošle godine prodane u paketu? Na zadnjoj sjednici rečeno je da je to učinjeno jer Općina treba taj novac za pokrivanje investicija, rekao je Ritoša. Pročelnica Gordana Bottezzar odgovorila je da sredstva još nisu stigla na račun, a načelnik Baldini da je tek u prosincu riješeno vlasničko stanje. Stoga je sugerirao da se zbog prosinačkih praznika pričeka do sljedeće sjednice i tek onda razgovara o raskidu ugovora ako novac ne bude uplaćen.

– Ove dvije škole bile su najvrjednije nekretnine koje je Općina dosad prodavala, i to, protivno odluci vijeća, u paketu. I sami ste priznali da je ondašnje rukovodstvo samovoljno sklopilo protuzakonit ugovor, a ipak ponavljate pogrešku. Građani se čude što nakon prodaje tih škola, gotovo cijele ulice u Vižinadi, nakon sedam mjeseci nije ni kuna stigla na račun. Kupci škola postali su potpisivanjem ugovora izvanknjižni vlasnici i mogu ih preprodati pa je očito da je tu netko s nekim nešto dogovorio mimo vijeća. Moramo poštovati zakone, statut i poslovnik. Vi dobro znate složiti odgovore, a da ništa ne kažete i građani su to prozreli. Nije tajna da često imate neugodnosti zbog toga u uredu. Ako se glave ne otrijezne i ako ne počnemo kolegijalno voditi općinu, svi ćemo snositi posljedice. Već smo umorni i ako se nešto ne promijeni, pustit ćemo vas da radite sami, rekao je načelniku vijećnik Arman.

Baldini se pokušao obraniti tezom da ne pravi razliku među vijećnicima u vođenju sjednice i da se svi poslovi obavljaju po odlukama vijeća i sukladno zakonu.

– Vjerujem da se vijeće nije umorilo i ne bih da se dijelimo na vas i nas, nego da prepoznamo što je dobro za općinu. Vidite koliko se radi, imamo i rezultate, premda još ima puno toga za napraviti. Tko radi, taj i griješi. Ne bježim od odgovornosti, ali svi se moramo eksponirati za dobrobit građana. Ne možemo reći da smo umorni, ne smijemo biti umorni, odgovorio je Baldini.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S