NEWS
Valfresco USKRS s

Zašto plaćamo preskupi brzi internet? (HRT)

01.10.2016. 09:35; ; Početna / Gospodarstvo / Zašto plaćamo preskupi brzi internet? (HRT)
vlcsnap-2016-09-30-20h07m56s161

Povod za današnju Temu dana je još jedan prigovor Europske komisije Hrvatskoj. Komisija smatra da kasnimo s razvojem digitalnog tržišta, te da bi troškovi brzog interneta trebali biti 30% niži.

Pitanje nedostupnog i skupog širokopojasnog interneta zanima najširi sloj građana u državi, koja se zaklinje u digitalni razvoj.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priopćilo je da će direktiva Europske komisije o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina biti u postupku donošenja čim se konstituiraju Sabor i Vlada.

Stiglo je i mišljenje Hrvatskog Telekoma koji podsjeća da je svrha europske Direktive uspostaviti regulatorne mehanizme kojima će se znatno smanjiti troškovi gradnje i održavanja mreža za pristup internetu velikih brzina. Sve kako bi države članice potaknule investicije u širokopojasni pristup internetu velikih brzina i ostvarile ciljeve Digitalne agende 2020. Hrvatski Telekom kao najveći privatni investitor u Hrvatskoj izrazito je predan daljnjim ulaganjima u mrežu za širokopojasni Internet te snažno podržava usklađenje hrvatskog zakonodavstva s navedenom Direktivom. Naime, trenutno je postupak izdavanja dozvola u Hrvatskoj preskup i dugotrajan, a troškovi korištenja nekretnina i zemljišta za polaganje mrežne infrastrukture nerazumno su visoki i ograničavaju daljnja ulaganja. Za razliku od mnogih zemalja EU u kojima su vlade prepoznale važnost investicija u pristup širokopojasnom internetu i omogućile besplatno korištenje javnih površina za širokopojasnu telekomunikacijsku infrastrukturu, u Hrvatskoj su ti troškovi izrazito visoki i iznose i do 10 posto vrijednosti cijelog telekomunikacijskog tržišta, što je neodrživo za daljnja ulaganja, stoji u priopćenju HT-a.

Iz HT-a nadalje prijete ograničavanjem ulaganja te traže brzu reakciju vlade. Ponajprije traže značajno smanjenje troškova korištenja zemljišta za polaganje infrastrukture. Zašto su ti troškovi u Hrvatskoj toliko visoki? Zašto je postupak izdavanja dozvola preskup i dugotrajan?

Što smo propustili napraviti, u konačnici kakav bi benefit trebali ostvariti krajnji korisnici – svi mi, kad se odgovorni pokrenu, pojasnili su pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jure Šarić i  telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura.

CIJELI ČLANAK HRT

Print Friendly, PDF & Email
Otpadijada S2