NEWS

Zasićenje kamping turizmom

28.01.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Zasićenje kamping turizmom

Sukladno dosadašnjim europskim istraživanjima u kamping turizmu, kako u protekloj, tako i ovoj godini, neće biti znakovitijih povećanja u rastu potražnje, glavni je zaključak s 45. godišnje skupštine EFCO-a, Evropske kamping federacije, održane proteklog vikenda u Francuskoj (Montpellier). Smatra se da je došlo do određenog zasićenja te da će svako manje povećanje na nacionalnoj razini u iskorištenosti kamp kapaciteta značiti ogroman uspjeh. U Europi djeluje više od 35.000 kampova s kapacitetom za deset milijuna osoba, 61 milijun dolazaka i 350 milijuna noćenja te prometom od oko deset milijardi eura. Broj karavana slabo raste, za razliku od korištenja autodomova, dok se za mobil-homeove (pokretne kućice) pokazuje trend zasićenja. Sve manje se koriste drveni bungalovi. Znakovito je da se sve više grade kampovi po mjeri mlađih parova s više djece, s igralištima, mini klubovima i dječjom animacijom da bi se roditelji oslobodili i dio odmora udobnije proveli. Njemački turisti-kampisti putuju sve više u domaće ili bliže destinacije, dok dio kamping klijentele »pojedu« i super jeftini hotelski aranžmani u pred i posezoni, uključujući i avionske letove (po 150 eura za tjedan dana – Turska, Španjolska).

Kako doznajemo od Jerka Sladoljeva, tajnika Kamping udruge Hrvatske, koji je prisustvovao skupštini, ono što zabrinjava jest kamping regulativa kada se radi o planiranju zaposlenika, pa je pripremljen i novi prijedlog EFCO-a da se preferira domaća odnosno europska radna snaga u odnosu na neeuropske zemlje – posebno Kinu koja postaje i na tom području opasan takmac Europi.

– Konkurentnost zbog prevelike regulative i loših turističkih zakona postaje sve teža. Europski parlament je voljan mijenjati zakonodavstvo i turističku regulativu, ali prije svega treba analizirati tisuće zakona, veli Sladoljev. Zaključeno je da svaka zemlja članica EU-a pošalje prijedlog o tome što želi mijenjati u kamping zakonodavstvu pa će EFCO putem predstavnika u Bruxellesu pokušati djelovati na izmjene.

Na skupštini je izabrana nova predsjednica Linda Geding iz Luksemburga, a od dva nova člana Upravnog odbora Ricardo Fauri iz Španjolske zadužen je za kontakte sa zapadnim članicama, a Jerko Sladoljev s istočnim (Slovenija, Srbija i Crna Gora, Makedonija, Češka, Slovačka, Latvija, Mađarska, Rusija). To je prvi put, kaže Sladoljev, da nakon 11 godina članstva predstavnik iz Hrvatske ulazi u upravljački tim EFCO-a, koji ima sjedište u Parizu te ured u Londonu.

V.MD. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email