Best of Poreč

Ryan Air dogodine leti u Pulu ?

27.01.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Ryan Air dogodine leti u Pulu ?

Radmila KOVAČEVIĆ

Osam od deset dublinskih taksista zna za Hrvatsku. Neki su moji znanci bili kod vas na moru pa sam čuo da je vaša obala lijepa. E da, znam i da ste katolička zemlja kazao je taksist Gerry Whelan. Hrvatska se ni inače u Irskoj ne može potužiti na manjak pozornosti i zanimanja. Rijetko se iz koje zemlje, kao iz Irske, turistički posjet Hrvatskoj više nego udvostručio u samo tri godine. U 2002. našu je zemlju posjetilo samo 18.000, a lani čak 50.000 Iraca. U ovoj se godini, pak, računa s novim rastom. Plan je oko 15 posto više irskih gostiju, za što partneri okupljeni na dublinskom turističkom sajmu Holiday World Show uvjeravaju da je posve dosežno.S obzirom na to da su bili zadovoljni odmorom u Hrvatskoj, gotovo 90 posto irskih turista vraća se u našu zemlju, ali i rasprostranjenu usmenu predaju, nema razloga da se rast istim tempom ne nastavi i dogodine. Domaći turizam na to ozbiljno računa, no moguća su i iznenađenja.

Najveći i najpoznatiji europski low cost carrier, irski Ryan Air, intenzivira napore da napokon počne letjeti i u Hrvatsku. Sredinom veljače njegovi predstavnici stižu na pregovore k ministru Božidaru Kalmeti. Za 2007. u Ryan Airu su već postavili i plan za Hrvatsku letjeti u Pulu i dovesti 60.000 putnika.

U Ryan Airu su zainteresirani za to da njihovi zrakoplovi u Hrvatsku lete i iz drugih zemalja, ne samo iz Irske, i to će vjerojatno biti glavno u razgovorima s ministrom Kalmetom kaže hrvatski veleposlanik u Irskoj Nenad Prelog. Turistički radnici računaju da bi Ryan Air u 2007. mogao pripomoći povećanju broja irskih turista u našoj zemlji i za 20.000.

Te su brojke utoliko važnije što se Irci ubrajaju među najbolje postrošače među našim gostima, kaže predstavnik HTZ-a za Veliku Britaniju i Irsku Josip Lozić.

Ircima je, inače, Hrvatska, zanimljiva i za ulaganja: od kuća i stanova do hotela.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani