NEWS
HALF MARATON S

Započela su arheološka istraživanja na području antičkih hramova u Poreču između Vile Polesini i Trga Marafor

nova otkrića aktičkih hramova
16.01.2024. 20:09; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Započela su arheološka istraživanja na području antičkih hramova u Poreču između Vile Polesini i Trga Marafor

U tijeku su arheološka istraživanja na području antičkih hramova u Poreču, koja se nalaze na najvišoj točki poluotoka, između Vile Polesini i Trga Marafor. Cilj je revidiranje dosadašnjih rezultata istraživanja koja su se provodila početkom prošlog stoljeća, a sve u svrhu izrade elaborata sakralne zone antičkog Parentiuma.
Istraživanja su započela početkom prošlog tjedna, a vrši ih Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino. Radove su danas obišli gradonačelnik Loris Peršurić i ravnateljica muzeja Elena Uljančić uz voditelje istraživanja, kustose Gaetana Benčića i Klaudiju Bartolić Sirotić. Iako je istraživanje u začetku, pronađene su do sada neistražene strukture koje se preliminarnom analizom mogu pripisati cjelini antičkog kapitolija. 

Istraživanja će se provoditi tijekom siječnja, a nakon toga će se pristupiti arhitektonskoj analizi pronađenih struktura kao i njihovoj dataciji. 

Podsjetimo, prošle godine su vršena arheološka istraživanja na susjednom Trgu Marafor, za potrebe izrade konzervatorskog elaborata uređenja, kao preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole uređenja Trga Marafor sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.  

Tada su arheološka istraživanja na Trgu Marafor na svjetlo dana iznijela vrijedna otkrića, originalno rimsko opločenje foruma kao i dosad nepoznat spoj Decumanusa i antičkoga trga. Potom je otkrivena i cisterna iz srednjeg vijeka, a pronađen je i prethistorijski sloj ispod rimskog foruma. Marafor je po dovršetku arheoloških istraživanja zaštićen i doveden u prvobitno stanje, a želja je ovaj trg i uličice oko njega u cijelosti urediti. Dinamika radova ovisit će o dobivenim suglasnostima i dozvolama. Osim istraživanja Marafora, koje je preduvjet da se krene u obnovu ovog trga, Grad provodi najveće ulaganje u kulturnu baštinu grada u zadnjih trideset godina.

Prošle godine su završeni i radovi na pročelju Zavičajnog muzeja je u tijeku, a nakon ljeta krenuli su i na obnovi Romaničke kuće, na kojoj također radi Zavičajni muzej Poreštine. U tijeku i obnova krstionice u Eufrazijevoj bazilici, a radi se i na uređenju uređenje Kuće Joakima Rakovca u Rakovcima. – Osim radova na uređenju spomenika i zgrada koje čine vrijednu baštinu našega grada, radimo i na istraživanjima, kao na Maraforu i sada području antičkih hramova koji nam daju nova otkrića, ali i nove ideje za vrednovanje bogate kulturne baštine našega grada., kaže gradonačelnik Peršurić.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email