NEWS
VALAMAR-S-sezona

Zapažen nastup učenice TUŠ Antona Štifanića na međunarodnom natjecanju turističko-ugostiteljskih škola Europe – AEHT

10.12.2021. 10:23; ; Početna / Gospodarstvo / Zapažen nastup učenice TUŠ Antona Štifanića na međunarodnom natjecanju turističko-ugostiteljskih škola Europe – AEHT
2021-12-10_10h20_58

Glavni grad Estonije Tallinn je ove godine u studenome bio mjesto održavanja konferencije i natjecanja AEHT-a Europske udruge hotelijerskih i ugostiteljskih škola na kojem je sudjelovalo 250 učenica i učenika iz više od 70 škola i 20 europskih zemalja i disciplina. Kandidati su se natjecali u timovima sa sudionicima iz drugih zemalja na engleskom jeziku. Tako je učenica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč Martina Muminović imala priliku pokazati svoju strukovne kompetencije kao i socijalne i jezične vještine na natjecanju u kategoriji Predstavljanje turističke destinacije.

Ovo je bilo 35. natjecanje AEHT tijekom kojeg je za sudionike pripremljen uzbudljiv i bogat program.  Pored toga su kolegice i kolege iz škole organizatora brzo i profesionalno reagirali na izazove digitalnih konferencija pa su omogućili onima koji  nisu doputovali u Tallinn online praćenje otvaranja i zatvaranja konferencije kao i pojedinih natjecanja. Taj podatak je osobito važan, jer je konferencija održana s posebnim naglaskom na održivom i odgovornom turizmu. 

Nije iznenađujuće što je grad Tallinna organizirao ovakvu razinu održivog pristupa događajima budući da je zamjenik gradonačelnika na otvaranju naglasio kako je ponosan da predstavlja grad i gradsku upravu koja postoji skoro 800 godina i da je presretan da može vidjeti i pozdraviti tako veliki broj mladih ljudi. Pohvalio se da je Tallinn „smart city“ jer grad ima smart rješenja za gradsko osvjetljenje, za smanjivanje razine buke, osim toga potiču lokalne kompanije i inovacije, a 45 % grada je zeleno. Sve aktivnosti gradske uprave objedinio je pojmom zelene revolucije. Gradski prijevoz je besplatan za domaće stanovništvo, a na svakom koraku se može svjedočiti da stanovnici čuvaju, štite i poštuju prirodu i odvajaju otpad.

Poseban dojam ostavila je svečana atmosfera otvaranja iz državne opere s glavnim porukama govornika da su učenici najvažniji i da je dužnost društva i škole poticati ih na razvijanje socijalnih vještina, razumijevanje različitih kultura, timski rad, inovacije. Predstavnici AEHT su prisutnima skrenuli pozornost na obvezu svih koji rade u školi da trebaju usmjeriti mlade i pomoći im u tom razvoju, ali ujedno i potaknuti sve sudionike u obrazovanju na cjeloživotno obrazovanje.

Na konferenciji je naglašeno da učenici moraju steći nova znanja kako bi prevladali izazove, jer se svijet brzo mijenja, a prisutni mladi ljudi su generacija koja je rođena u tom svijetu i oni su ti koji trebaju vjerovati svom instinktu i pokazati roditeljima i društvu da su najbolji.

Prateći online zbivanja na natjecanjima moram konstatirati da mi je teško odlučiti koja disciplina je bila najatraktivnija, jer su sve sjajne na svoj način. Za svaku su potrebne dugotrajne i ozbiljne pripreme i odricanja učenika i mentora, žiri je zahtjevan i strog i striktno se pridržava pravila struke.

Međutim ja bih ipak izdvojila disciplinu predstavljanje turističke destinacije u kojoj se ove godine natjecala naša Martina. Razloga za to je više: budući da je početak svakog dobro pozicioniranog i uspješnog turističkog odredišta, grada, regije, njegova prezentacija i promocija, pa je i pitanje svih pitanja u turizmu uvijek kako privući goste i zašto je neka destinacija uspješna i atraktivna a neka nije.

Cilj ove discipline je pronaći odgovore, rješenja i prijedloge koji su prilagođeni današnjem trenutku a glavni zadatak na ovogodišnjem natjecanju turističke destinacije je bila promocija grada Tallinna i okolnih otoka s posebnim naglaskom na održivom i odgovornom turizmu, a radni jezik je engleski.

Prije natjecanja kandidati sudjeluju u testu o općem znanju tako da se u vrlo jakoj konkurenciji provjeri razina znanja i vještina. Martina je bila zapažena i pokazala je zavidnu razinu znanja i vještinu pri rješavanju problema, kao i izvrsnu informiranost iz područja zemljopisa, književnosti, umjetnosti i na licu mjesta uvidjela važnost učenja, primjenjivost naučenog u stvarnim situacijama. Sama je posvjedočila da je postala svjesna činjenice da čitanje i učenje razvija kreativnost i maštu a kvalitetno učenje i obrazovanje doprinosi boljem izražavanju i sposobnosti sudjelovanja u razgovorima s učenicima iz Europskih zemalja.

Martina je sudjelovanjem u natjecanju odgovorno i kompetentno pokazala nama kao instituciji i svojim roditeljima da je u stanju odgovoriti na sve zahtjeve koji su joj kao članici tima postavljeni. Moram naglasiti da su naši učenici na međunarodnim natjecanjima i u projektnom radu vrlo zapaženi i da uvijek dobivamo komplimente i pozitivne komentare od kolega, žirija, partnera, kao i u hotelu u kojem budu smješteni. Doduše nije ništa novo da naši učenici izvrsno govore engleski, međutim svi su iznenađeni kada ih čuju kako dobro govore talijanski i njemački i da je njihovo opće obrazovanje izvrsno.

Kao ravnateljica a ranije profesorica u tim trenutcima vidim da naš rad, trud  i zalaganje nije uzaludan i da iz naše škole dolaze učenici koji su odgojeni, kulturni, fleksibilni i posjeduju razinu znanja koja se od njih očekuje.

Tom osjećaju ove godine moram dodati i moj osobni osjećaj zadovoljstva jer sam prateći konferenciju u Tallinnu online dala svoj doprinos klimatskoj neutralnosti, načelu održivosti i odgovornog ponašanja.

 

Tatjana Gulić Pisarević, prof.
Ravnateljica

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email