NEWS
Ljeto u Funtani

Zapadni krak Istarskog Y pušten u promet

03.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Zapadni krak Istarskog Y pušten u promet
758IMG_0300.jpg

To je najveća investicija u prometnu infrastrukturu Istarske županije, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader na svečanom otvorenju. Dionica Medaki – Umag istarske poluautoceste iznimno je važan cestovni objekt za Istru i Hrvatsku. Rekao je premijer Sanader puštajući u promet 42 kilometra zapadnog kraka Istarskog ipsilona. Vlada će i dalje pomagati velike istarske infrastrukturne projekte, kao što je ovaj, vrijedan 140 milijuna eura.

Najzahtjevniji objekt na zapadnoj dionici bio je Vijadukt Mirna dug kilometar i pol. Nose ga dva upornjaka i 21 betonski stup u obliku slova H, a vrijednost mu je 20 milijuna eura. Istarski cestovni ipsilon, čulo se, ojačat će našu konkurentnost i približiti Hrvatsku Europskoj uniji. Već je dobivena načelna dozvola za nastavak zadnje, najjužnije dionice Istarskog ipsilona od Vodnjana do Pule, rekao je direktor koncesionara "Bina Istre" David Gabelica.

Nakon toga počet će izgradnja punog profila istarske autoceste u ukupnoj duljini od 145 kilometara. Dosad izgrađena poluautocesta vrijedna je 270 milijuna eura, a financira se iz obveznica na europskom tržištu kapitala te kreditom od bankarske grupacije u kojoj je Zagrebačka banka osigurala 50 posto sredstava. Ipsilon će po otvorenom sustavu imati dvije naplatne točke, Tunel Učka, s tunelarinom od 28 kuna te Vijadukt Mirna s cestarinom od 14 kuna.

To je moderna, brza i sigurna cesta, rekao je ministar prometa Božidar Kalmeta. Hrvatska već danas živi europske vrijednosti, to još samo treba formalizirati potpisom za punopravno članstvo u Europskoj uniji, rekao je predsjednik Vlade, koji je ujedno najavio sjednicu slovenske i hrvatske vlade koja će se 10. ovog mjeseca održati na Brijunima.

Radio Pula i gradpula.com

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email