NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Zagreb Palette ansambl zatvara 57. Koncerte u Eufrazijani nastupom u petak, 7. rujna

Zagrebački palette ansambl
05.09.2018. 13:39; ; Početna / Kultura / Zagreb Palette ansambl zatvara 57. Koncerte u Eufrazijani nastupom u petak, 7. rujna

Iza nas je jedanaest koncerata klasične glazbe, bogatih u svojoj raznovrsnosti i kvaliteti, kojima je porečka bazilika odjekivala svakog petka tijekom ljetnih mjeseci. Posljednji, dvanaesti koncert, koji će zatvoriti 57. sezonu jednog od najdugotrajnijeg festivala klasične glazbe na ovome području, održat će Zagreb Palette ansambl u petak, 7. rujna u 21 sat. Izvanredna četvorka jedinstvena je po svojemu sastavu te samim time nudi nov i neuobičajen glazbeni izričaj.

Osebujan sastav Zagreb Palette ansambla sačinjava skladan spoj mezzosoprana, harfe, violine i violončela s najraznolikijim repertoarom. Mezzosopran ansambla čuvena je domaća pjevačica Katja Markotić, koja je često prisutna na inozemnim podijima, a posebno mjesto u svom stvaralaštvu posvetila je skladbama hrvatskih autora. Violinu svira Krešimir Marmolić, a njegov je gudački partner u sastavu violončelist Matija Štajcar. Obojica su istaknuta kao solisti i članovi  domaćih i inozemnih orkestara te komornih sastava. Naposljetku, potporu stapanju toplog timbra mezzosoprana, violine i violončela pruža bogat dijapazon harfe Biserke Krčelić. Osim surađivanja sa svim zagrebačkim orkestrima i brojnim istaknutim glazbenicima u komornim sastavima, Krčelić svoje umijeće prenosi i na mlađe generacije kao redovna profesorica harfe u glazbenoj školi. Temeljna zamisao i nit vodilja ansambla iznalaženje je novih mogućnosti glazbenih sadržaja s ciljem da pobudi što veću pažnju i zanimanje publike. Nastoji to činiti prezentiranjem novih, zanimljivih izazova i edukativnih poruka, naročito kroz izvođenje manje poznatih i nedovoljno prisutnih hrvatskih skladatelja, no i svjetskih klasika. Ovaj kvartet iskustvom i učenošću daje najkvalitetnije interpretacije, dok svojim sastavom i repertoarom s bogatom paletom glazbenog ugođaja pruža pravo osvježenje. Zagreb Palette ansambl za Eufrazijanu priprema izvedbe skladbi Edward Elgara, Georga F. Händela, Franza Schuberta, Frederica Chopina, Antuna L. Sorkočevića, Mihaila I. Glinke i brojnih drugih.

Posljednji koncert sezone koncerata klasične glazbe u Eufrazijani zasigurno će zasjati u ovogodišnjem već dokazano uspješnom tonu. Ulaznice za koncert u iznosu od 50 kuna dostupne su na ulazu u Eufrazijevu baziliku sat vremena prije početka koncerta, dok je za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz besplatan. Organizator događaja Pučko otvoreno učilište Poreč poziva sve ljubitelje lijepe glazbe i izvanrednih klasičnih izvođača da prisustvuju zatvaranju 57. Koncerata u Eufrazijani, manifestacije duge tradicije i vrhunske umjetnosti.

Print Friendly, PDF & Email