NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Za vrijeme ovogodišnje sezone besplatnu autobusnu vezu između Trsta i Poreča za bicikliste rekreativce koristilo više od 1000 putnika

Predstavnici Grada Poreča i regije Friuli Venezia Giulia i autobus s prikolicom za bicikle
24.10.2022. 15:42; ; Početna / Gospodarstvo / Za vrijeme ovogodišnje sezone besplatnu autobusnu vezu između Trsta i Poreča za bicikliste rekreativce koristilo više od 1000 putnika

Preko tisuću korisnika, biciklista- rekreativaca iz Italije posjetilo je ove sezone Poreč, zahvaljujući usluzi u sklopu EU projekta MIMOSA (Maritime and Multimodal Sustainable Passenger Transport Solutions and Services) iz programa Interreg Italija-Hrvatska. U Istarskoj županiji projekt provodi Istarska razvojna agencija (IDA).

Naime, nakon što je lani tijekom sezone vrlo dobro prihvaćena, i ove godine nastavljena je usluga besplatnog specijalnog autobusa za prijevoz putnika i bicikala na relaciji Trst-Poreč i obrnuto, namijenjenog prvenstveno turistima i zaljubljenicima u biciklizam. 

Uslugu je tijekom ove sezone, od travnja do kraja listopada (uz pauzu od mjesec dana u špici sezone zbog gužve na granici) koristilo ukupno 1046 putnika, u prosjeku 27 po vožnji. Zahvaljujući ovoj usluzi, putnici biciklisti vikendom su imali besplatnu autobusnu liniju autobusom opremljenim specijalnom prikolicom za bicikle, kojim su mogli doći iz Trsta u Poreč u jutarnjim satima, biciklirati po stazama Poreča i Poreštine i navečer se istim autobusom vratiti u Trst. Ili se voziti samo u jednom smjeru, a povrat odraditi na dva kotača. Rezervacija i red vožnje objavljeni su putem letaka, medija i društvenih mreža.

Kako bi rezimirali ovogodišnju sezonu, u Poreč su proteklog vikenda stigli partneri iz regije Friuli Venezia-Giulia, kako bi s zamjenikom gradonačelnika Elijom Štifanićem i direktoricom gradske tvrtke Parentium d.o.o. Gordanom Lalić na radnom sastanku dogovorili mogućnosti suradnje za iduću godinu. Kako su istaknuli talijanski partneri, Silvia Bianchet i Massimiliano Angelotti, Viviane Basso te Irene Cermeli, 2021. je uslugu koristilo upola manje korisnika, dijelom i zbog epidemiološke situacije, te su ovogodišnjim brojkama i više nego zadovoljni. Poreč pruža odličnu turističku i biciklističku ponudu za korisnike ove usluge, ali i udaljenost koju mogu odpedalirati u povratku ili dolasku. Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Štifanić, u turističkom smislu, ova usluga predstavlja dodanu vrijednost postojećim turističkim proizvodima i sadržajima Poreča i okolice. Zahvalio se na odabiru Poreča kao destinacije za ovu uslugu, te naglasio da, osim što je usluga za sve korisnike potpuno besplatna, pruža i mogućnost korištenja više modela transporta.

Projekt je prvi put započet 2020. godine EU projektu ICARUS (Intermodal Connections in Adriatic-ionian Region to Upgrowth Seamless solutions for passengers), a kasnije se nastavio kroz projekt MIMOSA.

Tako je direktorica Lalić podsjetila je kako je lani u sklopu projekta ICARUS za porečki elektrobus nabavljen i nosač za bicikle putnika koji tako mogu koristiti i ovaj ekološki način putovanja čime se potiče multimodalnost.  – Poticanjem multimodalnih modela prijevoza putnika direktno utječemo na smanjenje kako emisija CO2, tako i negativnih utjecaja na okoliš, istovremeno mijenjajući ustaljene obrasce planiranja putovanja. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika, zaključila je Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email