Za ravnomjerno komunalno opremanje porečkih naselja

komunalno-opremanje
12.10.2017. 10:01; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Za ravnomjerno komunalno opremanje porečkih naselja

Već nekoliko godina mještani naselja Kukci i Cancini upozoravaju Mjesni odbor Nove Vasi, Uslugu i gradski komunalni odjel na neadekvatno održavanje javnih objekata i njihovu neodgovarajuću opremljenost.

Komunalna naknada  i zakon isti za sve
Gradskom odlukom o komunalnom doprinosu i naknadi iz 2009. godine ta naselja spadaju u prvu zonu opremljenosti, mještani od tada plaćaju te naknade po najvišim koeficijentima i smatraju da bi održavanje i opremljenost trebali biti jednaki za sve u gradu Poreču, rekao je na zadnjem aktualnom satu Gradskog vijeća SDP-ov vijećnik Goran Gašparac te od gradskeuprave zatražio pisani odgovor.
Gašparac je naveo da se u prvoj polovici prošle godine Državna revizija bavila radom nadzornih odbora u Usluzi i Odvodnji. U 11 preporuka istaknuli su da se
odrede kriteriji za izbor članova NO-a koji se odnose na kvalifikaciju, stupanj obrazovanja, mjerodavna znanja, sposobnosti, radno iskustvo i neovisnost, da se odrede pravila za upravljanje sukobom interesa te isplaćuju nagrade po održanim sjednicama, a ne mjesečno.

– Zašto se nije postupilo prema preporukama Državne revizije? Hoćete Ii, gradonačelniče, kao predstavnik vlasnika svih građana Poreča u skupštinama društava, zbog neprovođenja preporuka revizije tražiti odgovornost nadležnih, pitao je SDPovac i opet zatražio pisani odgovor.
Gradonačelnik Loris Peršurić kazao je da 80-ak dječjih igrališta, gotovo 30 poIivalentnih igrališta podijeljenih ravnomjerno po svim MO-ima govori da se ravnomjerno razvija svaki dio grada. “Uzet ću u obzir pismo i poboljšati stvari ako se može”, odgovorio je Peršurić.
Prije 20-ak dana je stupio na funkciju predsjednika Skupštine gradskih društava pa, veli, nije još stigao pogledati reviziju, ali učinit će to s predsjednicima uprava. Do tada poručuje da je zakon isti za sve.

Poplave u Spinčićevoj i naselju Mate Balote
– Dobio sam više upita vezanih uz parkiralište između Milohanovićeve i Ulice Stipe Rajka. Parking je nasut šljunkom, a kad padne kiša, to sve krene prema zgradama, a preko toga svega prelazi se automobilima i pješice, što stvara oblake praha, upozorio je vijećnik Eugen Stanissa (IDS).
Spomenuo je i nedavna nevremena s obilnom kišom tijekom kojih je više žitelja naselja Mate Balote i Spinčićeve ulice pretrpjelo štetu zbog prodora vode u podrume.
– U Spinčićevoj ulici, u zgradi na broju 3 nikad u zadnjih 40 godina voda nije probila, kažu građani. Kod rekonstrukcije zgrade Elektroistre i njenih parkova i nogostupa te kod postavljanja plinovoda promijenjena je konfiguracija tla na sjevernoj strani naselja. Nogostup je podignut, zemlja je nasuta tako da se sva voda koja dolazi od Konzuma i Elektroistre slijeva u temelje te zgrade. Drugi problem je velik bor na sjevernoj strani naselja, koji je svojim korijenjem već sigurno probio temelje jer je kod postavljanja novog asfalta ispred ulaza u pojedine zgrade i garaže maknuta žila koja se raširila. Kod postavljanja novog sloja asfalta ispred ulaza u zgradu napravljena je greška jer se sada voda ondje zadržava, zajedno sa zemljom i kamenjem koju donese kiša”, ispričao je IDS-ovac.

Asfaltiranje Ulice Stipe Rajka
Što se tiče Naselja Mate Balote i tamošnjih zgrada na brojevima 4, 5 i 6, Stanissa je spomenuo da je 90-ih godina upravo zbog poplavljenih ulaza i podruma u cijelom naselju ad hoc nadograđen sustav odvodnje. “On je najviše ‘vidljiv’ od podvožnjaka Lacop do zgrada Faze I i II, u vidu kanala i žljebova ispred ulaza u zgrade te nekoliko malih rešetki za oborinsku odvodnju. Ti ‘žljebovi’ na cesti ispred svakog ulaza su preplitki, teren je u padu tako da voda lako prelije preko žlijeba u ulaz pa curi stepenicama na polukat, podrume i donje stanove”, objasnio je Stanissa te zatražio rješavanje problema.
Gradonačelnik je rekao da će u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu biti asfaltiranje parkirališta u Ulici Stipe Rajka, čime će se riješiti i oborinska odvodnja. “Bilo je problema i u Kukcima i na Stanciji Vodopija. Osobno sam se angažirao s komunalcima i vatrogascima da kratkoročno riješimo problem. Planski ćemo pristupiti rješenju zajedno s komunalnim odjelom’, ustvrdio je Peršurić.

Pet sportskih dvorana

– Budući da je izgrađena jedna a gradi se druga škola, također sa sportskom dvoranom, hoće li se po okončanju izgradnje na Finidi moći te nove sportske objekte komercijalizirati, odnosno dati na koriištenje uz naknadu rekreativcima, pitao je Dejvid Lakošeljac iz IDS-a. Kaže da građane zanima može li se regulirati da parking pred dvoranom Žatika koriste samo korisnici dvorane.

– Završetkom dvorane na Finidl imat ćemo pet javnih sportskih dvorana pa ćemo po sportskoj Infrastrukturi biti u vrhu Hrvatske, a od rujna 2018. svi školarci imat će jednosmjensku nastavu. Zajedno sa Sportskom zajednicom Grada morat ćemo regulirati sve termine u svim dvoranama. Poreč je i po broju rekreativaca pri vrhu pa ćemo i njima dati mogućnost korištenja svih pet dvorana, iznio je gradonačelnik. Parkiralište kod Žatike, kaže, namijenjeno je korisnicima dvorane te predlaže postavljanje većeg znaka koji će na to upućivati.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email