NEWS

Za mještane iz tri gradska naselja – Novo naselje, Veleniki i Žbandaj kreće sa “pilot-projektom” odvojenog sakupljanja biootpada

1702544290607-IMG_20231214_085051
14.12.2023. 12:47; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Za mještane iz tri gradska naselja – Novo naselje, Veleniki i Žbandaj kreće sa “pilot-projektom” odvojenog sakupljanja biootpada

Od ponedjeljka je krenula podjela spremnika za odvojeno sakupljanje biootpada za korisnike kućanstva obuhvaćenih “pilot-projektom” koji započinje sa prvim danima nove godine.

Pilot projektom obuhvaćena su 3 naselja Poreča, i to Novo naselje, Veleniki i naselje Žbandaj.
Spremnici su do sada podijeljeni kućanstvima Novog naselja i Velenikima, a završava se podjela spremnika u Žbandaju.

Uz spremnike svaki korisnik dobiva i bioorazgradive vrećice u koje se sakupljeni biootpad treba prvo odložit, dobro zatvoriti, a nakon toga pune vrećice odložiti u same spremnike.

Biootpad koji nastaje u kućanstvu su kuhinjski otpad kao ostaci hrane, kore voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, filtera, papira i sl.

Cilj ovog pilot projekta je dodatno unaprijediti sustav gospodarenja otpadom, povećati stope odvojenog sakupljanja otpada te smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koji nastaje u kućanstvu, a time i troškove odvoza miješanog otpada.

S obzirom na uspješnost pilot projekta i ostvarene rezultate usluga će se proširiti na sva kućanstva na području našeg pružanja usluge.

Ističemo da će se sakupljanje spremnika za biootpad odvijati u istim danima kada je i sakupljanje miješanog komunalnog otpada u navedenim naseljima, a usluga se obavlja bez dodatne naknade.

Pozivamo sve korisnike da podrže pilot projekt i krenu odvajati biootpad u svojim kućanstvima, a za sva pitanja možete nam se obratiti putem e-mail adrese: [email protected] ili putem telefona: 091 431 0010, napominju u Uslugi Poreč

Dakle, da rezimiramo:
umjesto 1 spremnika (koje smo imali do ne tako davno) od nedavno smo imali 3 spremnika.
Pa kratko nakon toga dobili smo i četvrti (staklo), pa sada i peti sa dodatnim vrećicama.

Nadamo se da ste u “organizaciju” svoje okućnice predvidjeli da će vam za otpad trebati dodaznih 2m2 površine ISPRED kuće, ne u dvorištu. Sve u skladu s vizionarima i inovatorima u EU administraciji.
Još uvijek nedostaje spremnik za metal :):):)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email