Za goste na crno, zatvaranje smještaja najmanje 30 dana

20.06.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Za goste na crno, zatvaranje smještaja najmanje 30 dana
800GO203891.jpg

Iako su iznajmljivači privatnog smještaja na razne načine obaviješteni o, prošle zime, izmijenjenom i kazneno pooštrenom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, nije zgorega na početku ljeta još jednom istaknuti novine, posebno mjere koje se odnose na postupanje državnih inspektora. Jedna od najoštrijih je pečaćenje kuća i stanova za odmor koji se nezakonito iznajmljuju. Ta je mjera, doduše, bila predviđena i provođena i prošloga ljeta, ali se »pečat« mogao razmjerno brzo skinuti, već nakon nekoliko dana, odnosno čim se otklone nedostaci. Sada, međutim, gospodarski inspektori imaju ovlaštenje odmah zabraniti obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili pružanje usluga i zatvoriti objekt na najmanje 30 dana!

Kad je riječ o kućnoj radinosti, iz Državnog inspektorata poručuju da tu mjeru vlasniku apartmana ili sobe, bio on »običan« građanin, obrtnik ili trgovačko društvo, mogu izreći za pružanje usluge smještaja na crno, bez registrirane djelatnosti i/ili bez kategorizacije. To važi i za strane državljane vlasnike kuća. Njima zapravo, kao fizičkim osobama, nije uopće dozvoljeno iznajmljivanje postelja u privatnom smještaju, barem ne dok Hrvatska ne uđe u Europsku uniju ili nema sklopljene odgovarajuće međunarodne sporazume. No, stranci mogu iznajmljivati smještaj ako imaju registriranu tvrtku u Hrvatskoj, a upravo je to najčešći način na koji kod nas stječu stambene nekretnine.

– Kao i do sada, inspektorima u nadzoru ostaje poštivanje procedure, kao i Ustavom zagarantirane nepovredivosti stana. To znači da će za kontrolu temeljem osnovane sumnje od prekršajnog suda morati ishoditi nalog za pregled, koji će obaviti uz asistenciju policije, koja ima takva ovlaštenja, a morat će imati i sudskog tumača za strani jezik, pojašnjava Vedrana Cetina, tajnica kabineta glavnog inspektora Kruna Kovačevića. Naravno, po istom principu kao i strancima, inspektori mogu kontrolirati i stanove našim građanima, ako sumnjaju da iznajmljuju na crno.

U dopisu koji smo od Državnog inspektorata dobili kao odgovor na više pitanja o provedbi izmijenjenog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, pojašnjava se i pojam članova »uže obitelji«, kojih najviše 15 može boraviti u nekom domaćinstvu u turističkom mjestu u ljetnoj sezoni – od 15. lipnja do 15. rujna, a da se to ne smatra pružanjem ugostiteljskih usluga. Takvim se članovima smatraju supružnici, djeca, pastorčad, usvojenici, roditelji i usvojitelji.

U suzbijanju turističkog boravka na crno, inspektori su novim zakonom dobili i ovlast da mogu narediti promptno, u roku »od odmah«, uklanjanje šatora, kamp-kućica, kamp-prikolica i druge opreme za kampiranje u svim slučajevima kampiranja izvan organiziranih kampova. To se odnosi i na kampere ili autodomove, uz napomenu da njih inspektori kontroliraju samo u uobičajeno vrijeme počinka, dakle ne danju.

Inspektori su, poručuju iz Državnog inspektorata, početkom ovoga mjeseca intenzivirali nadzor ugostiteljskih i turističkih objekata, ponajprije na Jadranu, gdje će na tim zadacima biti angažirano oko 300 ovlaštenih službenika, pa će na ispomoć uobičajeno stići i djelatnici iz kontinentalnih županija. Inspektorat upozorava i na povećane novčane kazne za učinjene prekršaje Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. One se za tvrtke kreću od pet do 150 tisuća kuna, a za fizičke osobe od dvije do 15 tisuća. »Poskupile« su i mandatne kazne na mjestu prekršaja: najniži iznos je tisuću, a najviši dvije i pol tisuće kuna.

Goran Prodan, Glas Istre

Prekoračenje radnog vremena lokala: 30 tisuća kuna za skidanje pečata


Inspektori će, naravno, primjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti nadzirati u cjelokupnoj branši, dakle i kad je riječ o poslovanju ugostiteljskih objekata – od hotela i ostalih smještajnih kapaciteta do restorana i drugih lokala. I njih će, po novome, u slučaju rada bez registrirane djelatnosti i/ili kategorizacije moći zatvarati »do uklanjanja nedostataka«, ali ne kraće od 30 dana. Ta sankcija vrijedi i u slučajevima kad inspektori rada u ugostiteljskim objektima utvrde zapošljavanje odnosno rad na crno.


Za razliku od ovih »bezuvjetnih pečaćenja«, za prekoračenje propisanog radnog vremena ugostitelji su dobili »olakšicu«. Naime, moći će odmah ponovno otvoriti lokal ako u roku od dva dana inspektoru dostave dokaz da su u državni proračun uplatili 30 tisuća kuna kazne. Inače, lani je zbog nepoštivanja radnog vremena, na po 30 dana, bilo zapečaćeno 115 ugostiteljskih objekata.

Lani zapečaćeno 837 apartmana i soba


Nadzirući tijekom prošlogodišnje turističke sezone »kućnu radinost« inspektori su utvrdili 3.090 raznih povreda propisa. Najčešći su prekršaji bili rad bez odobrenja, neprijavljivanje turističkoj zajednici (ponajprije se to odnosi na vlasnike kuća i stanova za odmor), nevođenje popisa gostiju, neuplaćivanje boravišne pristojbe, neisticanje standardizirane ploče o kategorizaciji i cjenika usluga te neizdavanje računa. Zbog nelegalnog iznajmljivanja smještaja turistima gospodarski su inspektori lani izrekli 433 usmena rješenja o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti, a zapečaćeno je 837 smještajnih jedinica – soba i apartmana – s ukupno 2.901 posteljom.
Print Friendly, PDF & Email