NEWS
HALF – s

Za blagdan sv. Maura planirano otvaranje centra “La Mula de Parenzo”

1 (160)
26.10.2021. 13:37; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Za blagdan sv. Maura planirano otvaranje centra “La Mula de Parenzo”

Uspješnom prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj“, u 2020. godini Grad Poreč-Parenzo ostvario je financiranje od ukupno 731.725,00 bespovratnih kuna za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“ na porečkom Trgu slobode.

Nekadašnji prostor „Glasa Istre“, a budući Centar za posjetitelje danas je obišao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić u društvu Seana Poropata iz dizajnerskog studija Sonda, zaduženog za grafičko oblikovanje.

Podsjetimo, stručni tim, u kojem su predstavnici Grada Poreča-Parenzo, Zavičajnog muzeja Poreštine, Turistička zajednica Grada Poreč, Pučko otvoreno učilište Poreč te posredno i konzervatori, odlučio je da se projekt La mula de Parenzo, uz već ranije dogovoreno postavljanje spomenika, dodatno obogati i „butigom“, odnosno, centrom za posjetitelje koji bi kroz glazbu, moderne tehnologije, proizvode i opremu ispričao priču o La muli de Parenzo, o opjevanoj legendi Poreča, simbolu poduzetništva.

Centar će imati za cilj, na temeljima i motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske našim građanima, prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društveno-političke prilike. Posebna pozornost obratit će se na obradu tematike porečke peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji će povijesno zanimljive činjenice interpretirati na suvremen način svojstven modernom konzumentu.

– Drago mi je da ovo realiziramo zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima, i da su u cijeli proces uključene lokalne kreativne snage… Oni upravo stvaraju sadržaje koji će pričati priču o bogatoj povijesti našega grada, našoj urbanoj legendi i neslužbenoj himni, te proizvodima i tradicijama tog vremena., rekao je gradonačelnik, dodavši da se nada da će se sugrađanima Centar svidjeti.

– Ovo je lijepi početak priče koju trebamo promovirati i predstaviti kako građanima tako i gostima, kako bi se svi što bolje upoznali s našom povijesti. Vjerujem da je sljedeće godine idući korak da svi skupa odaberemo spomenik za La mula de Parenzo i tako realiziramo želju našeg dragog sugrađana Drage Orlića., zaključio je gradonačelnik.

Radovi na uređenju Centra idu po planu, nakon građevinskih radova, u tijeku je postavljanje replika autentične opreme, replika namještaja, artikala, prototipa i suvenira, za što je putem javne nabave odabran izvođač Arte Interijeri d.o.o. iz Cerovlja, dok je za nabavu multimedijske opreme dobavljač tvrtka Audio Video Consulting d.o.o. iz Zagreba. Za grafičko oblikovanje putem javne nabave zadužen je Studio Sonda, a otvorenje se planira za blagdan zaštitnika grada, Sv. Maura u studenom.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email