NEWS
HALF MARATON S

Vrsar privlači goste fotkama na internetu, čistim morem i ljubaznošću domaćina

13055743_1007368316016232_7292224150981396263_o
08.08.2016. 10:27; ; Početna / Gospodarstvo / Vrsar privlači goste fotkama na internetu, čistim morem i ljubaznošću domaćina

Razgovarajući s gostima Vrsara saznali samo da su to odredište odabrali temeljem fotografija luke i mjesta koje su pronašli na internetu. Obje grupe gostiju su nam izjavili da tu ostaju pet dana i da im je to prvi posjet Istri. Austrijanka Michelle Hartinger je upravo stigla u Vrsar s dečkom i kaže da je dobila samo pet dana godišnjeg odmora koje namjerava tu provesti. Kaže da je odabrala ljetovanje u Istri, koja je udaljena svega tri sata vožnje autom od njezine kuće.

– Tu je jako lijepo. Vrijeme je mnogo bolje nego u Austriji, a more je čisto. Odabrali smo smještaj u hotelu, zaključila je Michelle Hartinger.

Više bike staza

Belgijanca Jean-Claudea Callewaerta sreli smo sa suprugom u šetnji rivom gdje su provodili posljednji dan odmora u Vrsaru. Kaže da su proteklih 25 godina ljetovanje provodili u Italiji s djecom, a ove godine su promijenili destinaciju jer njihova djeca godišnji provode na Kubi.

– Ove godine smo išli bez djece i odlučili smo istražiti Istru. Ali, nakon pet dana u Vrsaru, idemo posjetiti Sloveniju i Italiju tako da ćemo provesti ukupno tri tjedna, svaki tjedan u drugoj zemlji, rekao nam je Callewaert. Nakon 25 godina ljeta provedenih u Italiji koja je najveća razlika u odnosu na Hrvatsku? Kaže da je sve vrlo slično, ali u Istri je sve jeftinije, ljudi su simpatični i pomažu.
– Zbog toga ćemo se ponovno vratiti, naglasio je Callewaert. On je nakon prvih pet dana ljetovanja u Istri uočio propuste i upozorio nas. Veli da nedostaju biciklističke staze uzduž obale i u unutrašnjosti Istre.

– Ja imam mountain bike, ali mnogo turista traži biciklističke staze. U Belgiji, a pogotovo u Nizozemskoj ima puno biciklističkih staza, ali ne i ovdje, zaključio je ovaj simpatični Belgijanac koji je odabrao smješta u kampu gdje je usidrio svoj gliser.

U Maistri digli cijene

U raszgovoru s prodavateljma suvenira i izleta naišli smo uglavnom na laopojke kako je loša sezona ili kako su gosti loši potrošači. U lokalnoj mjenjačnici saznali smo da, sudeći prema valutama koje kupuju, 95 posto gostiju dolazi iz Europske monetarne unije jer za 95 posto kuna koje prodaju dobivaju eure. Ostalih pet posto prometa ostvaruju kupujući češku krunu, britansku funtu i američki dolar. Danski gosti, koji su ove godine ostvarili najveći rast, nisu zamijećeni kako mijenjaju krune za kune. Djelatnica umjenjačnici nam je potvrdila da je turista manje nego lani i da je manje onih koji mijenjaju svoje valute u kune. Iznajmljivač brodica Andrea Bratović jedini nam je prenio kakve dojmove mu iznose turisti kada objašnjavaju zašto manje troše.

– Rekli su mi da je Maistra digla cijene pa im ostaje malo novca za vanpansionsku potrošnju, prenio nam je Bratović.

U općini Vrsar ove godine bilježe otprilike isti broj dolazaka gostiju koliko i u istom razdoblju prošle godine, ali na razini noćenja uknjižili su pad od jedan posto. Razlog tog pada je manji interes za kampove. Tamo je pet posto manje dolazaka što predstavlja manjak od ukupno 2.400 gostiju. Svi ostali tipovi smještaja bilježe veće postotke dolazaka nego lani. Najveći porast dolazaka u postocima bilježe kuće za odmor, dva posto više, a najveći porast u broju dolazaka u apsolutnim brojkama bilježe u naseljima – 2.280 dolazaka više. Direktorica vrsarske Turističke zajednice Natalija Vugrinec kaže da su zadovoljni ostvarenim rezultatima.

– Zbog loših vremenskih prilika u prvoj polovici lipnja taj mjesec imao je nešto lošije rezultate, jer se najveći broj noćenja u našoj destinaciji ostvaruje kroz kampove. Međutim, u srpnju je ostvareno čak sedam posto više noćenja nego u istom periodu lani, tako da se nadamo da će se do kraja godine postići veći broj noćenja nego u 2015. godini, veli Vugrinec.

Manje Talijana

Promatramo li po zemljama uočavamo kako su najveći “krivci” za pad Talijani i Nizozemci. U slučaju naših susjeda s Apeninskog poluotoka uočeno je kako su zabilježili najveći pad broja dolazaka u apsolutnim brojkama, dok je najveći pad u postocima bilježe gosti iz Nizozemske. Manje je i najčešćih gostiju Vrsara – Nijemaca. Njih je četiri posto manje nego lani. Austrijanaca je nešto više, dva posto, a relativno mali broj dolazaka danskih turista je ove godine znatno povećan. U njihovom slučaju ostvaren je najveći rast broja dolazaka u apsolutnim brojkama (454 dolaska više nego lani) i u indeksu (150).

Novosti u 2016.

Najveća novost u 2016. u Vrsaru je novi bazenski kompleks u kampu Valkanela napravljen je novi ugostiteljski objekt te tri manja bazena ukupne površine 1.650 četvorna metra. Uređena je plaža u naselju Petalon i u kampu Valkanela Maistra je uredila i restorane Riva i Trattoria na vrsarskoj rivi. Obiteljski hotel Vista u starom gradu ponudio je 10 novih soba, kategorije četiri zvjezdice. Uređen je restoran i beach bar u Valamarovom kampu Orsera te je ponuđen novi program sporta, animacije i zabave.

Atrakcija s rive

U mjestu punom gostiju svaki prodavatelj traži priliku da proda neku turističku uslugu, a najglasniji je prodavatelj u slastičarnici Feima Ibišja. On je pozivao megafonom prolaznike da dođu kupiti sladoled. I išlo mu je prilično dobro.
Dakako, privukao je i one koji nisu htjeli sladoled, ali su ostali ispred njegove trgovine privučeni glasnim dozivanjem i igrom kakvu inače priređuju mnogi albanski slastičari. U toj igri kuglice sladoleda lete po zraku, gostima se dobacuju prazni korneti, a multilingue prodavatelj šarmira strane goste jer je svakom znao nešto poručiti na njegovom materinjem jeziku iz koje god europske države došao.

Maistra ostvaruje 80 posto noćenja

Udio hotelske kuće Maistra u ukupno ostvarenim noćenjima na području TZ Vrsar je skoro 80 posto. Oni upravljaju s kampovima Koversada, Valkanela i Porto Sole; resortima Petalon i Belvedere te hotelom Pineta. Valamarov kamp Orsera ima udio od 11 posto, privatni iznajmljivači šest posto, vlasnici kuća za odmor dva posto, a hotel ViSta jedan posto.

Glas Istre, Paulo Gregorović

Print Friendly, PDF & Email