NEWS

Vrijeme od gripe

11.02.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Vrijeme od gripe
665gripa.gif

Prema podacima Instituta za čuvanje zdravlja, na 100.000 stanovnika Slovenije 3.160 ih je oboljelo od neke infekcije dišnih puteva, kamo spada i gripa. Ove godine u "điru" je gripa tipa virusa A H3N2 i H1N1 i tip virusa B, koji su bili sadržani u vakcinama protiv gripe na kraju jeseni 2004.

Kakvo je stanje kod nas ? Na web-stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istre nema niti slova, a kamoli riječi o epidemiji gripe i slično. Na webu Ministarstva zdravstva RH, zadnja novost je od 20.07.2004.! Na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske, piše "Gripa, pripreme za sezonu"! Valjda im još nisu završili godišnji odmori, ili su pak svi u međuvremenu oboljeli od gripe 🙂

Prema riječima nekolicine liječnika u Poreču, gripa je tu, ima već podosta oboljelih, posebno djece. Tipičan prvi simptom je nagli porast temperature čak do 40 stupnjeva i glavobolja. A nakon toga slijedi ostalo, već poznato, malaksalo stanje. Osnovna terapija je poznata od jako davno: odmor, čajevi, med, hladni oblozi za skidanje temperature, pa onda noviji preparati Coldrex, Maxflu, Daleron C, a za one koji češće posegnu za malo žešćim stvarima, naravno-antibiotici. Ali 7 dana bolesti, u prosjeku, je i za one koji uzimaju antibiotike i za one koji ostaju na receptima svojih nona i pranona.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email