NEWS

Vlada RH usvojila prijedlog strategije gospodarenja otpadom

13.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Vlada RH usvojila prijedlog strategije gospodarenja otpadom

Prijedlog Strategije gospodarenja otpadom, temeljni dokument i okvir državne politike na području gospodarenja otpadom, koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, usvojen je na današnjoj sjednici Vlade.

Prijedlog danas usvojene Strategije Vlada će uputiti u Saborsku proceduru. Nakon njenog izglasavanja u Saboru Ministarstvo će izraditi plan gospodarenja otpadom a županije, gradovi i općine svoje planove gospodarenja otpadom.

Prijedlog Strategije se bazira na postojećem stanju koje je vrlo loše jer se na tom području do 2004. godine nisu poduzimale ozbiljne, sistematične i dugoročne radnje. Ova se Vlada zato u 2004. godini uhvatila u koštac sa jednim od najvećih problema koji imamo u Hrvatskoj a to je zbrinjavanje otpada. Počelo se od osnovnih dokumenata: Agencija za zaštitu okoliša radi katastar onečišćivača, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost započeo je sanaciju 163 odlagališta otpada i ukupno će participirati u troškovima sa 1.500.000.000 kn.

Osim snimke postojećeg stanja Strategija sadrži osnovne ciljeve, smjernice i mjere te potrebna sredstva za ostvarenje planiranoga. Strategija sadrži koncept organiziranja gospodarenja otpadom prema vrstama otpada.

– Ured glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša –

Print Friendly, PDF & Email