NEWS
Ljekarna

Vlada i Nacionalni stožer veću odgovornost u pripremi sezone stavio na županijske stožere koji se moraju koordinirati s turističkim sektorom

20210323_133749
24.03.2021. 23:50; ; Početna / Gospodarstvo / Vlada i Nacionalni stožer veću odgovornost u pripremi sezone stavio na županijske stožere koji se moraju koordinirati s turističkim sektorom
Načelnik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović objavio je novu uputu lokalnim stožerima civilne zaštite posebno napravljenu kako bi se što kvalitetnije pripremila turistička sezona. Božinović je istaknuo kako su se svi stožeri civilne zaštite obvezni koordinirati s turističkim zajednicama koje djeluju na njihovom području te u suradnji s njima razmotriti koje mjere i aktivnosti je potrebno poduzeti kako bi njhovo područje bilo epidemiološki sigurna destinacija za njihove građane i turiste.
 
Božinović je naglasio kako žele postići da se svi u sustavu zdravstvenom i turističkom koordiniraju, razmatraju aktualnu situaciju i ili samostalno ili kroz prijedlog mjera nacionalnom Stožeri pokušaju zaustaviti širenje virusa da što spremniji uđemo u novu sezonu.
 
“Kao što smo više puta rekli, možemo uspjeti ako svatko preuzme odgovornost za ono što se događa na njegovom području”, rekao je Božinović i dodao kako smatra da nije vrijeme da se donose horizontalne mjere, pogotovo u onim županijama koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.
 
“Stožeri su pozvani da predlažu mjere jer oni najbolje znaju gdje se eventualno pojavilo žarište. To je i priprema za ono što će biti sastavni dio europske politike vezano za turističku sezonu, a to je regionalni pristup”, rekao je Božinović te dodao da su se i lani borili da se Hrvatsku ne gleda kao cjelinu.
 
Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade još je jednom apelirao na osobnu odgovornost svih građana te na pridržavanje mjera zaštite:
“Važno je ponovno pozvati sve naše sugrađane na povećani oprez jer jedino uz očuvanje zdravlja možemo spriječiti negativne posljedice na gospodarske aktivnosti, a naravno i na turističku sezonu. Kako bismo mogli živjeti što sličnije onome prije Covida i bili uspješni u toj strategiji, ključni faktor je osobna odgovornost. Pozivam ponovno na pridržavanje jednostavnih epidemioloških mjera, na održavanje distance, nošenje maski, prozračivanje prostorija te izbjegavanje većih okupljanja”, istaknuo je Plenković.
 
Istra i dalje za Nijemce u zelenom
 
Njemački Institut Robert Koch i dalje Istru drži na listi europskih zelenih regija, uz Požeško-slavonsku i Bjelogorsko-bilogorsku županiju. Slijedom ove odluke koja je na snazi od 7. ožujka, pri povratku u Njemačku iz spomenutih županija ne mora se predočiti negativan PCR test i nije potrebna karantena.
Print Friendly, PDF & Email