“VIVIPO” ponovno okupio harmonikaše u Poreču

1I7A5165-27 (1)
05.06.2024. 08:41; ; Početna / Kultura / “VIVIPO” ponovno okupio harmonikaše u Poreču

“Harmonikaški orkestar u mom gradu”  u sklopu projekta „VIVIPO“ (Vinkovci – Virovitica – Poreč) od 25. do 29. svibnja 2024. okupio je u Poreču preko 130 glazbenika. Poreč je bio domaćin i centar orkestralne glazbe.
U sklopu projekta „VIVIPO“ (Vinkovci – Virovitica – Poreč) zajedničkim sviranjem, muziciranjem, druženjem i radom održale su se cjelodnevne radionice skupnog muziciranja u orkestru. Ovaj se projekt odvija već šestu godinu zaredom, a treću godinu u Poreču.  Orkestar VIVIPO je sačinjen od mladih glazbenika, pretežno harmonikaša iz Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice, Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, Umjetničke škole Poreč  i od ove godine Glazbenog učilišta Elly Bašić Zagreb. Na ovogodišnjem VIVIPO-u orkestrom su dirigirali profesori Beatrica Šušak, Dario Glavaša i Anamarija Lovrečić. U predivnom i motivirajućem okruženju, učenici su svirali i družili se na zajedničkim probama. Posjetio ih je i gradonačelnik Loris Peršurić, uz ravnatelje škola Sanjicu Saru Radetić iz Umjetničke škole Poreč i Damira Mihaljevića iz Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice. Damir Mihaljević je ujedno i spiritus movens cijelog projekta koji od početka predano radi i trudi se da svako izdanje bude sve veće i da okuplja sve više zaljubljenika u glazbu i harmoniku te pridružene instrumente.

“Sa gradovima Vinkovcima i Viroviticom Grad Poreč-Parenzo ima i službene prijateljske odnose, ali kada u jačanju suradnje sudjeluju učenici i studenti i to postaje tradicija, to nam je posebno drago. To su nova prijateljstva i iskustva za sve. Koncert VIVIPO uvijek je dobro posjećen, a ove godine uz goste iz Češke i Slovačke, vjerujem da smo brojnim domaćima i turistima kojih je ovih dana naš grad pun, pružili jedan poseban glazbeni doživljaj za pamćenje” rekao je gradonačelnik Peršurić. 

Projekt se odvija uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Poreča-Parenzo i Turističke zajednice Grada Poreča-Parenzo. Kruna projekta bila su dva koncerta u srijedu, 29. svibnja, pod nazivom „Harmonikaški orkestar u mom gradu“. U 17 sati predstavili su se puhački orkestri iz Češke, Slovačke i Hrvatske združeni u projektu „ZUS”, pod dirigentskom palicom Anne Brezaniove, Miroslava Knoba i Tomislava Vrapca.

U 19 sati nastupili su polaznici ViViPo projekta. Na programu su bila poznata djela klasične te popularne skladbe A. Piazzole, Quenna, Michaela Jacksona, Vangelisa, E. Derbenka, Tine Turner, Mike Chapman & Holly Knight, CAMILA CABELLO, F.J.Perren/D.Fekaris, Cindy Lauper/Rob Hyman, Alan Merrill…

Kruna i iznenađenje na kraju koncerta bila je obrada skladbe RimTimTagiDim kojoj se publika posebno razveselila te zapjevala i zaplesala zajedno s orkestrom VIVIPO. Svi su prepuni dojmova, novih prijateljstava, novih doživljaja i učenja u jednoj lijepoj harmonikaškoj priči.

Zahvala i čestitke svima koji su sudjelovali u organizaciji, pripremi i izvedbi VIVIPO, a posebno na podršci i povjerenju dragim roditeljima! Glazbena priča se dalje nastavlja u Virovitici i Vinkovcima te se vjerujemo da će još dugo godina živjeti u Poreču na radost djece i svih nas.

 

Sanjica Sara Radetić, mag.mus.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email