Više od 200 građana iskoristilo je usluge besplatnog savjetovališta za prevenciju malignih bolesti kože

savjetovaliste (2)
31.01.2022. 14:15; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Više od 200 građana iskoristilo je usluge besplatnog savjetovališta za prevenciju malignih bolesti kože

Grad Poreč ovih dana uspješno privodi kraju provedbu projekta „Prijatelj Suncu“ čije je financiranje ugovoreno još 2020. godine s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Malinska-Dubašnica u cilju povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Poreča i Malinske. Ostvarene rezultate su danas medijima predstavili porečki gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Morena Mičetić Fabić te viša savjetnica za EU fondove Dunja Babić koja obnaša funkciju voditeljice projekta „Prijatelj Suncu“.

Pregledana 201 osoba, kod 60% nađene promjene na koži

Sredstvima koja su u 100%-tnom iznosu došla iz europskih fondova građanima je na raspolaganje stavljeno 28 termina za obavljanje potpuno besplatnog, individualnog dermatološkog pregleda. Preglede su obavljali vrhunski stručnjaci i to doslovno u samom susjedstvu, gotovo na kućnom pragu. Obišli su svaki od 10 porečkih mjesnih odbora, a gradski su službenici, zajedno s vanjskim izvršiteljem Specijalnom bolnicom Medico, građanima bili dostupni za sva pitanja, nedoumice i stručnu pomoć u slučaju kada bi se utvrdila promjena kože.

Pročelnica Mičetić Fabić istaknula je kako je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2015. godini je bilo ukupno 649 novooboljelih od melanoma što je porast za više od 10% u odnosu na 2014. godinu. Zbog navedenog, Grad Poreč-Parenzo i Općina Malinska-Dubašnica, kao priobalni gradovi s većim brojem sunčanih dana, željeli su zajedničkim snagama raditi na prevenciji malignih bolesti kože. Dodatni poticaj je da su oba atraktivna priobalna središta, s više od 3850 sunčanih sati u godini, što je u prosjeku više od 10 sati sunca tijekom ljetnog dana, rekla je pročelnica Mičetić Fabić.

Kako je napomenula Babić, Grad Poreč-Parenzo je kao nositelj projekta proveo postupak javne nabave i ugovorio je izvršitelja zdravstvenih usluga – Specijalnu bolnicu Medico, s kojom je u dječjim vrtićima proveo edukativne radionice za djecu s ciljem prevencije malignih bolesti kože, zatim predavanje za roditelje predškolske djece, jedan seminar za opću javnost, javnim događanjem obilježio je Svjetski dan sunca te je uspostavio savjetovalište za prevenciju malignih bolesti kože Grada Poreča.

– U okviru rada savjetovališta pregledana je 201 osoba, a kod 60 % građana nađene su promjene na koži uzrokovane dugotrajnim izlaganjem suncu. Utvrđene promjene dovele su do ubrzanog starenja kože radi prekomjernog izlaganja suncu. Kod 10 % građana mlađe i srednje životne dobi nađeni su madeži izmijenjene morfologije, što znači da je došlo do sumnjivih promjena uslijed fotooštećenja UV zrakama pa su građani upućeni na daljnju medicinsku obradu, odnosno uklanjanje i analizu madeža. Kod 5 % građana otkriveni su nemalonomski tumori kože koje je također potrebno odstraniti i patohistološki analizirati. Nažalost, kod jednog je pacijenta nađena i pigmentacija suspektna na melanom, no rano dijagnosticiranje i kirurško uklanjanje najbolja su garancija sprječavanja širenja tumora u limfne čvorove i sve ostale organe., rekla je Babić. 

EU sredstvima financiraju se projekti, ali i plaće voditelja

Kako je napomenuo gradonačelnik, Grad je stalno aktivan po pitanju europskih fondova.

– Još smo se u prošlom mandatu ekipirali i od onda stalno prijavljujemo projekte koji se tiču svih sfera života u zajednici – infrastruktura poput odvodnje ili navodnjavanja, gradnja i opremanje vrtića, javnog prijevoza, cesta, ali i projekti u kulturi, sportu, zdravstvu, socijali i slično. Iako zbog svog visokog indeksa razvijenosti, često na mnoge otvorene natječaje ne možemo aplicirati, to nas ne obeshrabruje i mi smo stalno aktivni po tom pitanju. Mislim da smo po broju natječaja sigurno jedan od najaktivnijih istarskih gradova., rekao je gradonačelnik, dodavši kako su benefiti i financijski:

– Najvažnije nam je to što smo ovim malim projektom ponovo uspjeli osigurati jedan nadstandard za naše građane. Osim podmirenja troškova vanjskih suradnika, nama je ovaj projekt donio i veliku uštedu po pitanju rashoda za zaposlene i režijskih troškova jer je voditeljica projekta za svoj angažman također plaćena iz EU sredstava, a dodatno na njene plaće dobivamo i paušal za pokrivanje općih uredskih troškova poput režija, uredskog materijala i slično. Važni su nam veliki i vidljivi projekti ulaganja u infrastrukturu, međutim ništa manje pažnje ne posvećujemo takozvanim „soft“ projektima, kod kojih nema izdašnih ulaganja u građevinske radove ili opremanja, ali nam zato omogućuju da malim akcijama iz dana u dan poboljšavamo život naših sugrađana. Ovo je jedan projekt koji se pokazao iznimno uspješnim i imao je snažan odaziv lokalne zajednice, stoga se nadam da će nam se uskoro ukazati prilika za prijavom njegova nastavka i nadogradnje.

Načelnik Malinske Robert Anton Kraljić pohvalio je suradnju s Porečom na ovom projektu, posebno jer se i oni nalazi u kategoriji razvijenijih sredina pa teže ostvaruju financiranja iz EU projekata. – Nadamo se da smo ovim projektom među građanima osvijestili činjenicu da su opasnosti sve veće, ali da smo prijatelj Suncu jer od njega doslovno živimo i bez njega ne možemo, zaključio je.

Financiranje projekta odvija se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Podsjetimo, Grad Poreč uspješno je aplicirao na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“, u okviru Komponente 1, iz koje su dodijeljena sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu. Ukupna vrijednost projekta je 457.781 kuna, te su sva potrebna sredstva za provedbu dodijeljena kroz navedeno financiranje, u 100-postotnom iznosu. Razdoblje provedbe trajalo je 18 mjeseci, a službeno će završiti u ožujku tekuće godine.

 

autor: Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email