NEWS

Višnjan: Većini zanimljivije učenje kroz igru

27.09.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Višnjan: Većini zanimljivije učenje kroz igru
810GO104071.jpg

Jedni kažu da manje vremena provode učeći, drugi govore da im ostaje manje slobodnog vremena nego lani, ali gotovo uglas konstatiraju da ipak radije rade na novi način jer su aktivniji, više uključeni u nastavu

Piše Sniježana MATEJČIĆ

Kako učenici OŠ Jože Šurana doživljavaju promjene u sustavu obrazovanja koje se eksperimentalno provode u njihovoj školi, pitali smo nekolicinu njih iz šestog i sedmog razreda.

Marina Grgurić: – Meni je sada u školi ljepše jer ne učimo sve napamet, nego kroz igru i pjesmu, izrađujemo plakate i slične stvari, više se družimo jer radimo timski i nadopunjavamo se. Kada se međusobno ocjenjujemo, neki ne znaju objasniti zašto su dali ovakvu ili onakvu ocjenu, ali i to učimo. Više doma ne sjedimo učeći iz knjige, nego radimo zajednički i zapravo se tako zabavljamo. Meni je to kao igra. Nije mi žao starog sistema, a izgleda da se i nastavnici zabavljaju.

Angelina Banko: – Sada u školi radimo stvari koje prije nismo – izrađujemo plakate i karte za projekte, ulazimo dublje u teme. Mislim da je većina ozbiljnije shvatila školu, pa su i ocjene sada bolje, mnogima je lakše. Mislim da su ocjene bolje jer se ocjenjuje rad čitavog tima, pa oni bolji pomažu slabijima.

Obje su učenice uvjerene da će se svi s vremenom prilagoditi, kao i nastavnici kojima je, po njima, sada lakše jer nemaju problema sa slabijim učenicima, kojima pomažu bolji u timu.

Među učenicima sedmog razreda bilo je kritičnijih ocjena, a jasno je i zašto. Paola Sirotić kaže da je ovakav način bolji jer imaju blok sate, što znači da nose manje knjiga, imaju dnevno manje gradiva za ponavljanje, a u školi više grupnog rada i uključivanja u nastavu. Luka Radovčić se slaže da je sada u školi bolje, da nastavnici u dva sata imaju više vremena objasniti gradivo, ali dodaje da više toga sada moraju napraviti kod kuće. Filip Ivanović strepi zbog ocjena: »Na kraju godine iz svakog će se predmeta pisati ispit, što znači da gradivo iz prvog polugodišta, za koje ste već dobili dobru ocjenu, može donijeti slabiju ocjenu na završnom ispitu, a to će onda umanjiti konačnu ocjenu iz tog predmeta. Nije lako jednako dobro zapamtiti ono s početka i s kraja godine. Onda nam još spremaju i konačni ispit u osmom razredu za svaki predmet s gradivom iz svih osam godina. Ne znam. Puno je to za učenje odjednom«.

Suzani Korlević je novi način bolji: »Učiti moramo kao prije, ali radimo više pokusa i više se zabavljamo učeći«. Lari Farina međutim puno je kritičnije raspoložen: »Morali smo kupiti većinu novih udžbenika zbog novog programa, mijenjaju nam stalno uvjete za ekskurzije i općenito mi se ne sviđa taj novi program. Teško se naviknuti na promjene, a učitelji ispituju više i pričaju prebrzo da bismo sve mogli zapisati«. Zasmetala mu je i ploča u hodniku na ulazu u školu koja govori da imaju nultu toleranciju na nasilje, kaže, kao da su u školi neki vandali. No nastavnica objašnjava da se to ne odnosi na nasilne učenike u njihovoj školi, nego upozorava eventualne nasilnika da ih u toj sredini neće tolerirati.

Sedmaši se na kraju slažu da zanimljivost novog programa uvelike ovisi i o svakom pojedinom nastavniku, a nadaju se da će se poštovati obećanje da neće biti puno ispita tijekom godine.

Blic anketu proveli smo i na satu zemljopisa u šestom razredu. Na pitanje je li bolji stari sistem ili im je draži novi način učenja, većina kaže da je sada lakše i zanimljivije, uglavnom zbog rada u grupama, gdje jedni drugima pomažu. Jedni kažu da manje vremena provode učeći, drugi govore da im ostaje manje slobodnog vremena nego lani, ali gotovo uglas konstatiraju da ipak radije rade na novi način jer su aktivniji, više uključeni u nastavu. Zanimljivo im je i što tijekom nastave sjede u grupama.

Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email