NEWS

Višnjan: Spor oko zaobilaznice

29.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Spor oko zaobilaznice
920GO134162.jpg

Općinski su vijećnici na preksinoćnjoj sjednici žustru raspravu vodila se o ugovoru koji Općina planira sklopiti s BINA-Istrom i vlasnikom zemljišta potrebnog za izgradnju višnjanske zaobilaznice, što će »olakšati« proračun za 420 tisuća kuna.

Nevija Poropat (IDS) rekla je da obvezu obeštećenja vlasnika nema Općina, već Hrvatske autoceste. Smatra da su izigrani svi koji su prilikom rješavanja zemljišta pristali na nagodbu, a njegov vlasnik mogao je zadovoljštinu potražiti na sudu, ako je bio nezadovoljan predloženim postupkom izvlaštenja. Prigovorila je i što je vijećnicima dostavljena samo kopija ugovora, bez dodatne dokumentacije – dokaza o pokušaju sporazumnog rješavanja spornog zemljišta, izvoda iz zemljišnih knjiga, parcelacijskog elaborata, posjedovnog lista i procjene vrijednosti koju je obavio sudski vještak. Njen stranački kolega Anđelo Štenta pitao je i tko jamči da u ugovoru naveden broj žiro računa pripada upravo tome mještaninu, »a ne nekakvom Marku Markoviću!« Predsjedavajući Peter Poletti odgovorio je da je ugovor sastavio odvjetnik, a njegovu je praksu Poropat ocijenila lošom. Načelnik Angelo Mattich rekao je da je pitanje zaobilaznice konačno pokrenuto, nakon dvije godine stajanja. Oporba je odbila glasati o ugovoru, no ipak je prošao, sa šest glasova za.

Antologijska scena odigrala se u naoko benignoj točki, imenovanju komisije za dodjelu općinskih priznanja. Poglavarstvo je predložilo svog potpredsjednika Graziana Černeku, ravnatelja osnovne škole Iva Topolnjaka i IDS-ovog vijećnika Marina Perkata, no Klub IDS-a povukao je vlastitog kandidata jer je, kako je obrazložila Poropat, predložen mimo znanja Kluba!

– Znači, Marino Perkat je škarat i ne more u komisiju, ponovno se iznenadio Poletti, predsjednik Vijeća s nezavisne liste.

– Nije stvar u tome, već mi ne želimo sudjelovati u odlučivanju na takav način, odvratila je Poropat. Načelnik Mattich zatražio je pauzu i povukao se da bi s Poglavarstvom predložio novu kandidatkinju, Katarinu Justić.

Općinski Statut dopunjen je službenim nazivima Zajednice Talijana, jer je u onome iz 2001. izostavljen puni i skraćeni naziv te onaj na talijanskom. Jednoglasno je odlučeno da će se dio poljoprivrednog zemljišta na natječajima davati u kratkoročni zakup, do tri godine. Graziano Černeka (SDP) i službeno je potvrđen za zamjenika načelnika.

M. Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email