NEWS

Višnjan: Proračun smanjen za pola milijuna kuna

29.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Višnjan: Proračun smanjen za pola milijuna kuna
576Višnjan1.jpg

Samo utvrđivanje dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća oduzelo je petnaestak minuta od ukupno gotovo četverosatne sjednice s 26 točaka. Nevija Poropat rekla je u ime Kluba vijećnika IDS-a da je neprihvatljiv tako dugačak dnevni red na sjednici na kojoj se donose važne odluke o rebalansu proračuna i pokretanju poduzetničke zone, i to nakon što dva mjeseca vijeće nije sazivano.

Dnevni red je ipak prihvaćen uz pet suzdržanih glasova vijećnika IDS-a, a prije rebalansa raspravljalo se o polugodišnjem izvršenju proračuna. Prihodi i rashodi su uravnoteženi i ostvareni u 39,5-postotnom iznosu, kako je i očekivano. Rebalansom je proračun za ovu godinu smanjen za nešto više od pola milijuna kuna, pa sada iznosi 8,39 milijuna kuna, uglavnom zato što nisu prodane planirane nekretnine, a koalicija nezavisnih i SDP-a procijenila je da neće ni do kraja godine. Rebalans je prihvaćen unatoč pet IDS-ovih suzdržanih glasova.

Oporba je bila i protiv izmjene odluke o naknadama članovima Općinskog vijeća i radnih tijela. U prosjeku su naknade smanjene za dvadesetak posto, osim predsjedniku vijeća, kojemu je s koeficijenta jedan povećana na 1,33, i njegovu zamjeniku s 0,5 neto iznosa prosječne plaće u jedinstvenom upravnom odjelu za prethodni mjesec na 0,67. Naknade su im povećane jer je sada samo jedan zamjenik, pa su ukupni izdaci manji.

Šest odluka u vezi s pokretanjem poduzetničke zone Višnjan-Milanezi usvojeno je jednoglasno. Zonom će upravljati vijeće, administrativno-pravne poslove radit će općinska uprava, objavit će se javni poziv za iskazivanje interesa građana za zakup zemljišta u toj zoni, na temelju čega će se pokrenuti izrada urbanističkog plana. A budući da je zona planirana na 18,18 hektara zemljišta u državnom vlasništvu, uprava će Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom uputiti zahtjev za besplatnu dodjelu zemljišta. Jednoglasno je donesena i odluka o izradi detaljnog plana uređenja dijela Višnjana i izradi dokumentacije za postojeće groblje u Svetom Ivanu te za gradnju mrtvačnice na tom groblju. Na prijedlog načelnika Matticha usvojena je odluka o ponovnom pokretanju pregovora s vlasnicima bivših škola u Rapavelu i Varnićima radi davanja Općini na korištenje.

Vijećnici su usvojili prigovor općinskog izbornog povjerenstva, čijim članovima nisu isplaćene naknade kakve im pripadaju prema preporuci Državnog izbornog povjerenstva. Oporba je tražila da se razlika isplati odmah, ali je koalicijska većina izglasala da se razlika isplati prema mogućnosti proračuna. Predsjedniku izbornog povjerenstva slijedi 4.000 kuna naknade, jednako kao i zamjeniku i članovima, a isplaćeno im je 2.000 kuna predsjedniku, upola manje zamjeniku, a članovima 800 kuna. Članovi proširenog sastava izbornog povjerenstva dobili su po 500 kuna, a slijedi im 2.000 kuna. Oporba je bila suzdržana i prema načelnikovu prijedlogu o dodjeli plakete i priznanja župniku u Svetom Ivanu od Šterne Ivanu Kramaru, koji je 25 godina vodio župu, a nedavno je premješten u Novu Vas.

Jednoglasno je donesena odluka o uvođenju talijanskog jezika u predškolski odgoj u vrtiću Radost na inicijativu vijeća talijanske nacionalne manjine. Time se uvodi 70 sati godišnje učenja talijanskog jezika u područnom vrtiću, što je godišnji trošak od 14 tisuća kuna, koji će podijeliti Općina i Zajednica Talijana s po pet tisuća, a roditelji 4.000 kuna. Prijedlog je došao pred vijećnike nakon provedene ankete među roditeljima koji su ove godine prvi put upisali djecu u vrtić.

S. M, Glas Istre, 29.09.2005.godine

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email