NEWS
HALF MARATON S

Višnjan: Priprema se tematska sjednica o palači Sinčić

07.03.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Priprema se tematska sjednica o palači Sinčić
557GO183550.jpg

Odavno zapuštena palača Sinčić u samom središtu povijesnog dijela Višnjana, smještena nasuprot župnoj crkvi, ipak neće biti uređena u sjedište lokalne Zajednice Talijana, nego je Općina odlučila zgradu urediti za svoje potrebe, rečeno je na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća, o čijim smo zaključcima razgovarali s općinskim pročelnikom Mladenom Buršićem.

Formalno nije raskinut ugovor kojim je Općina dala palaču na korištenje Zajednici Talijana, ali je navodno dogovoreno da ZT zatraži novu zgradu za svoje potrebe, a o detaljima se priprema tematska sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su izglasali odluku o pokretanju procedure izmjena Prostornog plana, a radi se o tzv. točkastim izmjenama, odnosno plan se načelno ne mijenja, nego samo neki njegovi detalji. Prvenstveno se to odnosi na poslovnu zonu Milanezi i dvije male parcele na ulazu u Višnjan s obilaznice, koje vlasnik koristi za odlaganje građevinskog materijala. Vlasnik je voljan poslovanje premjestiti u Milaneze, pa se u planu te dvije parcele moraju ponovno ubilježiti kao dio građevinske, a ne poslovne zone. Već će ovoga tjedna o tim izmjenama prethodnu raspravu održati stručnjaci.

Sa šest glasova za i tri suzdržana prihvaćena je odluka o raskidu ugovora o sufinanciranju zajedničkih službi s 30. travnja. Pročelnik kaže da je Općina Višnjan plaćala najveći udio, predložila je da se sufinancira jednakim udjelima, što drugi nisu prihvatili, a potom je načelnik Angelo Mattich procijenio da će biti jeftinije ako ustroje vlastitu općinsku službu. Osim toga, Općina Višnjan izdavat će vlastiti Službeni glasnik, jer Grad Poreč to više neće činiti za sve općine u okruženju. Izglasano je i povećanje temeljnog kapitala općinskog poduzeća Montenes za 500 tisuća kuna, koliko će zapravo biti utrošeno za kupnju strojeva i alata. Dimnjačar koji je i do sada imao koncesiju, rovinjski Crleni, dobio je ponovno koncesiju za čišćenje dimnjaka na Višnjanštini sljedeće dvije godine.

Vijećnici su inzistirali, a općinska uprava obećala da će kontaktirati Agrolagunu kako bi se razjasnila njihova namjera o novom načinu korištenja mlina i silosa u Višnjanu, a upravi Ine uputit će zahtjev da primjereno urede okoliš i saniraju iskope za vodovod za novu benzinsku crpku u Bačvi. Uz to, od ŽUC-a će općinska uprava tražiti popravak šahtova u Zagrebačkoj ulici, koji su nepravilno postavljeni.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email