VALFRESCO S-170422

Višnjan: Oporba isključena iz donošenja važnih odluka

12.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Oporba isključena iz donošenja važnih odluka
967GO131545.jpg

Vijećnici IDS-a sazvali su konferenciju za novinare kako bi dali do znanja da im je kao oporbi onemogućena kontrola vlasti, da ne mogu dobiti uvid u proračunske stavke, ne dobivaju kompletne materijale za sjednice, a vijećniku Anđelu Štenti, koji je želio prisustvovati sjednicama poglavarstva, to je onemogućeno.

– Raspuštanjem odbora nakon osnivanja poglavarstva potpuno nas se marginaliziralo. Osim toga, načelnik je netočno prenio novinarima da sam rekla kako je raspuštanje odbora prijevara birača. Rekla sam da je koalicijska vlast u Višnjanu prijevara birača, jer sada u donošenju važnih odluka ne sudjeluju predstavnici 42 posto građana, koji su glasali za IDS, rekla je Nevija Poropat, predsjednica Kluba vijećnika IDS-a u Općinskom vijeću.

Poropat kaže da je kompletan materijal za obračun proračuna 2005. godine dobila samo ona kao predsjednica Kluba, dok su ostali vijećnici dobili samo jednu stranicu s prikazom ukupnih prihoda i rashoda. »Za 14 dosadašnjih sjednica vijeća koalicije niti jednom nismo dobili kompletne materijale pet dana prije sjednice, kako nalažu općinski dokumenti«, rekla je Poropat.

Oporbeni vijećnici sumnjaju i da su projekcije plaće načelnika točno prikazane.

– Poglavarstvo će Općinu koštati približno 370 tisuća kuna godišnje, a uz to su angažirali i vanjske suradnike i osobu koja će voditi međugeneracijski centar. Mi te informacije dobivamo iz novina, a sigurno bi dio posla mogli odraditi odbori, da ih nisu raspustili. Vanjski suradnici koji su radili na ažuriranju državnog poljoprivrednog zemljišta i kojima je to plaćeno 40 kuna po satu, zapravo su tri koalicijska člana bivšeg odbora za poljoprivredu, naša su dva člana ostavili izvan toga. A treba reći da je IDS-ov Odbor za poljoprivredu zajedno sa zaposlenima u jedinstvenom upravnom odjelu obradio 800 hektara zemljišta kada smo radili plan raspolaganja, pa su to mogli odraditi i sada besplatno, istaknula je Poropat.

Štenta i Ivan Sinožić zamjeraju SDP-ovim vijećnicima koji su ranije zagovarali volontiranje, a sada samo dižu ruke za odluke načelnika, bez obzira koliko će to Općinu koštati. IDS-ovi vijećnici tvrde da nisu ostavili manjak u proračunu, da je cijena ceste Višnjan – Nova Vas trebala biti plaćena u prošloj godini i da je IDS ostao na vlasti, da bi tako i bilo. »Zadnja obaveza za cestu trebala je doći na naplatu 31. prosinca i to su mogli riješiti rebalansom ovogodišnjeg proračuna uvođenjem nove stavke. Nisu morali prikazati minus«, rekao je Sinožić. Poropat je dodala da je probleme zaobilaznice Višnjan riješila još IDS-ova vlast, kada je dogovoreno izvlaštenje i kada je investitor napisao da je osiguran novac.

– Pitamo se zašto sada odjedanput građani Višnjana moraju platiti razliku u cijeni zemljišta, rekla je Poropat.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email