NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

GRUPA GRAĐANA IZ NASELJA MATE BALOTE PROTIV PARKIRALIŠTA, ROTORA I NOVE CESTE

12.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / GRUPA GRAĐANA IZ NASELJA MATE BALOTE PROTIV PARKIRALIŠTA, ROTORA I NOVE CESTE
323GO131462.jpg

Grupa građana koji žive u naselju Mate Balote, odmah do dijela grada u kojem pod imenom Centar V niču nove stambeno-poslovne zgrade, bune se protiv nove prometnice, rotora i parkirališnih mjesta, jer će to, kažu, bitno smanjiti kvalitetu njihova života.

– Nova prometnica od glavnog parkirališta ulazi u samo naselje, u planu je u naselju gradnja još jednog rotora te gradnja jednog parkirališta od 140 i jednog od 30-ak mjesta, stoji u pismu građana koji pitaju kako se može prometnica graditi u stambenom naselju. Njome će biti ugrožena sigurnost stanara, prvenstveno djece, a gradnjom parkirališta nestaje posljednja zelena oaza u naselju.

U planu »zeleno« parkiralište

– Lokalna vlast će vjerojatno u odgovoru na naša pitanja odgovoriti da je DPU bio izložen na javnoj raspravi u kojoj smo imali priliku izreći svoje stavove. Svima je znano koliko je običan čovjek u situaciji pratiti rad Gradskog vijeća i službena glasila Grada. Nemamo formalnu primjedbu na proceduru donošenja DPU-a, ali kao ljudima nije nam jasno kako neki istaknuti vijećnici koji žive u našem naselju (Lino Dobrila, na primjer) nisu štitili interese ljudi s kojima žive. Gdje je tu bio Mjesni odbor i što on uopće radi? Gdje je tu oporba koja se toliko nameće medijima raznim presicama, pitaju građani.

U gradskom Odjelu za prostorno planiranje provjerili smo kakva su rješenja predviđena DPU-om Centar V. Iz plana se vidi da cesta koju sada grade ne ide uz naselje, nego prije njega skreće i ulazi na Ulicu Nikole Tesle, a dva parkirališta koja su planirana u naselju namijenjena su upravo njegovim stanarima, koji sada parkiraju na ulicama i zelenim površinama. Veće od dvaju parkirališta, predviđeno za stotinjak mjesta, planirano je na zelenoj površini paralelnoj s posljednjom stambenom zgradom i naglašeno je da mora biti uređeno kao »zeleno« parkiralište, dakle maksimalno ozelenjeno, s novim drvoredima i s asfaltom samo na kolniku.

Rotori omogućuju veću protočnost

DPU ne predviđa tehnička rješenja, a rotori su se kao bolja rješenja za raskršća pojavili tek u projektu po kojem se sada gradi prometnica i prvi rotor iznad velikog parkirališta. Činjenica je da su tim projektom na vrlo maloj površini predviđena čak četiri rotora, ali u komunalnom gradskom odjelu, gdje svaki građanin može pogledati projektno rješenje, kažu da su rotori puno protočniji i prihvatljiviji od klasičnih raskršća.

Cestom koja će povezivati rotor planiran u samom naselju Mate Balote s onim na uglu velikog parkirališta građani će lakše izlaziti i ulaziti u naselje koje sada ima samo jedan ulaz i izlaz na izrazito prometnu cestu koja od Lakopa vodi prema središtu grada, pa se uvjeti života u naselju zapravo unapređuju ovim prometnim rješenjima, smatraju u komunalnom odjelu. A naselje ima zelenu površinu s dječjim igralištem, koje je na sigurnom. Uostalom, kada se automobili stanovnika s ulica presele na parkirališta, i manje zelene površine i cvjetne gredice moći će više doći do izražaja. Tako kažu u gradskoj upravi. Ostaje i mogućnost da građani prije nego što budu dovršena dva parkirališta u naselju traže da se na njih postave rampe koje će samo oni moći otvarati, kako bi se onemogućilo skretanje prometa u naselje

Glas Istre, S. Matejčić

Print Friendly, PDF & Email