NEWS
valfresco

Višnjan: Općinsko računovodstvo i za proračunske korisnike

13.12.2006. 00:00; Učitavanja: 66; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Općinsko računovodstvo i za proračunske korisnike

Zbog racionaliziranja troškova i efikasnijeg poslovanja poglavarstvo je donijelo odluku o raskidanju potpisanog sporazuma s preostale tri općine. Višnjan će ustrojiti vlastito računovodstvo, koje će od prvog dana sljedeće godine djelovati u sklopu komunalnog poduzeća Montenes.

Dosad su troškovi za zajedničke službe iznosili oko 187 tisuća kuna godišnje. Osim toga, za računovodstvene potrebe svojih sedam pravnih subjekata kao što su Montenes, Višnjanska razvojna agencija, Turistička zajednica, Dobrovoljno vatrogasno društvo i ostali Općina je godišnje dodatno trošila 40-ak tisuća kuna. S obzirom da su zajedničke stručne službe bile u Poreču, za troškove putovanja i komunikaciju s njima Općina je imala i dodatnih 30-ak tisuća kuna troškova godišnje pa je za računovodstvene i ostale usluge izdvajala ukupno oko 260 tisuća kuna.

Procjenjuje se da će se ustrojem vlastitog računovodstva u prvoj godini uštedjeti oko 60 tisuća kuna, a sljedećih godina i više, s obzirom da računovodstvo u prvoj godini valja i opremiti za rad. Usluge općinskog računovodstva besplatno će moći koristiti i sve udruge koje su proračunski korisnici, naravno, ako to žele. Načelnik Mattich je naglasio da ovom odlukom poglavarstva ne prestaje automatski sufinanciranje rada zajedničkih službi čiji su djelatnici i formalno zaposlenici upravo Općine Višnjan. U prijelaznom će se razdoblju s ostale tri općine s kojima je dosad bio potpisan sporazum nastojati pronaći način daljnjeg sufinanciranja zajedničkih službi te za eventualno zbrinjavanje nekog od djelatnika.

Što se pak pravnih poslova tiče, njih ionako već obavlja općinski pročelnik Mladen Buršić, koji je po struci pravnik.

K.Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email