NEWS

Višnjan: Ne treba nam uhljebljenje

04.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Ne treba nam uhljebljenje
412GO129957.jpg

Načelnik Angelo Mattich prvi je profesionalni načelnik od osnutka Općine Višnjan, a njegova plaća i naknade članovima poglavarstva, odnosno ukidanje ranijih komisija i odbora Općinskog vijeća naišli su na negodovanje oporbenih vijećnika IDS-a na posljednjoj sjednici vijeća, na kojoj novinari nisu bili prisutni. Razgovarali smo s načelnikom o visinama naknada i povećanju troškova za njih u općinskom proračunu u odnosu na prošlu godinu.

»Iznose naknada ravnali smo prema visinama dnevnica, što nam se činilo jedino logično, pa po jednu dnevnicu, odnosno 170 kuna, treba dobiti svaki vijećnik koji sudjeluje u radu sjednice, predsjedniku vijeća odredili smo četiri dnevnice, a predsjedniku povjerenstva za nabavu roba i usluga pola dnevnice po sjednici. Članovi poglavarstva imat će mjesečnu naknadu od 1.500 kuna, zamjenik načelnika oko 3.500 kuna, a moja je plaća oko 8.000 kuna. Poglavarstvo ima sjednice svake srijede, nikada ne radimo manje od tri sata, a pokrenuli smo niz projekata. U osam mjeseci primio sam više od 400 građana s različitim problemima. Nisam ih sve riješio, ali je veliki dio toga u postupku rješavanja«, kaže Mattich. Za usporedbu je ponudio plaće u dječjem vrtiću, gdje čistačica ima 3.100 kuna, kuharica 3.800 kuna, a odgojiteljice između 4.600 i 5.600 kuna neto.

Poglavarstvo neće opteretiti proračun

»Moram reći da je prethodna vlast nakon raspuštanja vijeća 18. svibnja iz općinskog proračuna isplatila 9.550 kuna trima članovima Nadzornog odbora općinskog poduzeća Montenes Neviji Poropat, Mladenu Buršiću i Aldu Štifaniću. Te je naknade trebalo isplatiti iz prihoda poduzeća, ali i godinu dana ranije je iz općinskog proračuna za istu svrhu isplaćena naknada od 11.557 kuna«, napominje Mattich. Kaže da uvođenje poglavarstva, na što ih je obavezao Zakon o lokalnoj samoupravi, neće previše opteretiti proračun, pa nudi usporedbu. Za rad vijeća, komisija i povjerenstava u 2004. godini isplaćeno je 305.812 kuna, a prošle godine taj je trošak povećan čak 20 posto. Ove godine će za vijeće, poglavarstvo i profesionalnu načelničku plaću biti isplaćeno približno 402.000 kuna, što je porast od 10 posto u odnosu na lani.

»Nikome od nas ne treba ´uhljebljenje´ jer svi članovi poglavarstva solidno zarađuju u svojim tvrtkama ili na radnom mjestu. Uostalom, radimo puno više za općinu nego što smo plaćeni. Pokrenuli smo projekt međugeneracijskog centra, vjerojatno ćemo dobiti novac iz programa Interreg za projekt koji radimo zajedno sa slovenskim i talijanskim partnerima za servisnu zonu, pokrenuli smo gradnju novog nogometnog igrališta, pripremamo gradnju tržnice, radi se dokumentacija za mrtvačnice na grobljima u Svetom Ivanu i Cerjonu, s mrtve točke pokrenut je nastavak gradnje obilaznice Višnjan, sanirana je lokva u Fabcima, sva sela dobit će kontejnere za krupni otpad za proljetno čišćenje, osnovali smo puhački orkestar…«

Imamo uvid u stanje na terenu

Mattich kao najaktualniji problem ističe državno poljoprivredno zemljište, za koje su ljudima trebali izdavati potvrde o korištenju da bi dobili poticaje. »Uputa Ministarstva jasno kaže da onima koji su nelegalno u posjedu ne smijemo izdati uvjerenje. Analizirali smo 750 parcela u sve četiri katastarske općine koje ljudi obrađuju bez ugovora ili su im ugovori istekli. Sada imamo jasno stanje na terenu i pripremamo natječaj na koji se svaki građanin može javiti. To je bio ogroman posao i trebalo ga je hitno odraditi«, priča Mattich. Kaže da je zbog svih tih projekata trebalo angažirati i vanjske stručne suradnike, pa je za ažuriranje posjeda državnog poljoprivrednog zemljišta angažirano troje ljudi, kojima je plaćeno 40 kuna neto po satu, a na ekonomskom dijelu međugeneracijskog centra radi Sandra Bravar Radizlović po ugovoru o djelu na 6.500 kuna.

»Oporba kaže da je raspuštanje komisija vijeća prijevara birača, ali veliki dio posla komisija odrađuje sada poglavarstvo. Nije tako samo u Višnjanu, nego i u drugim općinama, pa ako mi varamo birače, onda ih vara i IDS u općinama gdje je ta stranka na vlasti također raspustila komisije nakon osnivanja poglavarstva«, rekao je Mattich.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email