NEWS

Višnjan: Mattich- Zbog IDS-a nema pomoćnog igrališta

13.10.2006. 00:00; Učitavanja: 47; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Mattich- Zbog IDS-a nema pomoćnog igrališta
730GO159107.jpg

U središtu mjesta uređuje se parkiralište i javni prostor ispred zgrade Općinske uprave, o čemu je, između ostaloga, bilo riječi na prošlotjednoj konferenciji za novinare oporbenog općinskog IDS-a. Ivan Sinosich tada je prozvao načelnika Angela Matticha da se parkiralište uređuje bez projekta, nadzora i građevinske dozvole, kao i parkić ispred Općine, te da se izvođači uglavnom izabiru temeljem pozivnih natječaja i posao dobiva Istrakop, čiji vlasnik je član Općinskog poglavarstva. Nevija Poropat rekla je tada da su radovima na parkiralištu oštećena i neka stabla. Što o tome kaže načelnik Mattich?

– Građevinskoj inspekciji u Pazinu najavio sam da kanimo poboljšati uvjete na parkiralištu, za što nam ne treba ni lokacijska ni građevinska dozvola, a niti projekt, jer ne gradimo iznova, nego na postojećem parkiralištu na koje je do sada stalo 15 automobila stavljamo dvadesetak metara rubnjaka i novog asfalta, usmjeravajući vozila na parkiranje u smjeru riblje kosti, kako bi ih više stalo, rekao je Mattich.

Proveden je, kaže, javni natječaj na koji su se javili lokalni Istrakop i Istarske ceste, ali su naknadno izvijestili Općinu da ne stignu obaviti taj posao, pa je povjeren Istrakopu za 190.000 kuna. Parkiralište se uređuje po nacrtu tvrtke Geoprojekt, koji nije plaćen, nego je poklonjen Općini, a za nogostup i cestu pred općinskom zgradom rješenje izrađuje pulski Via-ing.

– Istina je da je stroj oštetio granu na jednom stablu u početku radova, ali to je jedino oštećenje stabala na trgu. Osim ako nam se ne pripisuje i odgovornost stranog državljanina koji je ljetos automobilom srušio stablo u parku i kandelabar, kada mu je pozlilo za upravljačem, kaže Mattich. Ne bi ga, kaže, čudilo da se i ovi radovi pokušaju zaustaviti intervencijom inspekcije, kao što je IDS učinio u slučaju gradnje pomoćnog nogometnog igrališta za potrebe 150 malih višnjanskih nogometaša.

– Mogli smo igralište dobiti besplatno, kad je bilo aktivno gradilište u mjestu, ali nakon što je počelo ravnanje terena IDS je poslao rudarsku i građevinsku inspekciju. Odmah su zatvorili gradilište i morali smo pripremiti dodatnu dokumentaciju za ishođenje lokacijske dozvole. Iz proračuna smo na to nepredviđeno potrošili 30.000 kuna, a dokumentacije je u porečkoj ispostavi čekala dozvolu od veljače ove godine. Na kraju sam pisao ministrici Marini Drupulić i 25. srpnja dobio odgovor da nam za planirane radove nije potrebna lokacijska dozvola, nego samo glavni projekt. U međuvremenu je tvrtka koja nam je taj posao htjela obaviti besplatno završila radove u Višnjanu i ostali smo bez pomoćnog igrališta. Ako gradnju budemo morali platiti, tko zna kada ćemo ga imati, jer se radi o nekoliko stotina tisuća kuna. Zašto je oporbenim vijećnicima važno tako se ponašati nauštrb građanima, nije mi jasno, istaknuo je Mattich.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email