NEWS
Ljekarna

PROJEKTNI EKO-DAN U TUŠ-u ANTONA ŠTIFANIĆA U SURADNJI S MAĐARSKIM KOLEGAMA

13.10.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / PROJEKTNI EKO-DAN U TUŠ-u ANTONA ŠTIFANIĆA U SURADNJI S MAĐARSKIM KOLEGAMA
979GO159253.jpg

Jučer su učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića treću godinu uzastopce obilježili projektni eko-dan, a u prigodnim aktivnostima im se u sklopu međunarodne suradnje među školama pridružilo šestero učenika i dvoje učitelja iz Ugostiteljske škole »Giorgio Perlasca« u Budimpešti.

Ravnateljica porečke škole Vesna Baranašić rekla je da je tema ovogodišnjeg eko-dana zdrava prehrana te da je taj projekt samo uvod u niz aktivnosti koje će se u školi provoditi tijekom godine. Učenici i nastavnici su zajedničkim snagama temu zdrave prehrane prikazali kroz pojedine predmete koristeći različite metode i oblike rada. Naime, na satu matematike učenici su izračunavali prehrambene vrijednosti namirnica te indeks tjelesne mase. Grupa učenika bavila se prehrambenim navikama srednjoškolaca, drugi su pak na satu engleskog jezika uspoređivali te navike nekad i danas, dok je tema na satu tjelesne i zdravstvene kulture bila prehrana sportaša. Organizirana je i terenska nastava, pa je tako nekolicina učenika bila u posjetu agroturističkom domaćinstvu. Ravnateljica je posebno istaknula scenski prikaz koji su učenici upriličili na satu hrvatskog jezika te su temu zdrave prehrane ilustrirali kroz odlomke iz književnih djela. Školska psihologinja i koordinatorica projekta Vilma Bednar dodala je da su u radionicama aktivno sudjelovali i takozvani rizični učenici, što je za njih veoma važno.

Po završetku mnogobrojnih radionica učenici, nastavnici i njihovi mađarski gosti okupili su se na domjenku koji su priredili sami učenici obiju škola. Moglo se tu kušati raznovrsnih tradicionalnih istarskih delicija, ali i mađarskih slastica koje su pripremili gosti. Zoltan Varga, jedan od dvojice nastavnika iz Mađarske, rekao je da su veoma zadovoljni suradnjom s porečkom školom te istaknuo da učenici imaju priliku koristiti strani jezik u komunikaciji s domaćinima, ali i stvoriti sliku o kulturi i običajima druge zemlje. Toga profesora njemačkog jezika iz Budimpešte posebno su se dojmile prirodne ljepote krajolika te gostoljubivost domaćina ili »južnjaka«, kako je rekao.

Ravnateljica Baranašić je napomenula da ova međunarodna suradnja ne bi bila moguća bez pomoći Grada, gradske i županijske Turističke zajednice te da će u ožujku sljedeće godine porečka škola gostovati u Budimpešti, u vrijeme kada se tamo održava velika proljetna gastronomska manifestacija

D.Bn., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email