NEWS
Ljeto u Funtani

Višnjan i Vižinadu vodit će nestranački kandidati

01.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Višnjan i Vižinadu vodit će nestranački kandidati

Nezavisna lista Angela Matticha, koja je na lokalnim izborima osvojila četiri od osam vijećničkih mandata, i lista SDP-a, koja je osvojila dva mandata, sljedeće će četiri godine obnašati vlast u Višnjanu, jer su nositelji lista Mattich i Graziano Černeka u ponedjeljak navečer u lokalnoj kinodvorani potpisali koalicijski dogovor. A Vižinadu će sljedeće četiri godine voditi nezavisni Adrijana Ritoše, SDP i HSS, koji su također u ponedjeljak navečer potpisali dogovor o formiranju vlasti. U obje općine IDS će biti oporba.

Mattich će, kao nositelj Nezavisne liste, biti načelnik Općine, potpredsjednik i ujedno predstavnik talijanske nacionalne zajednice bit će Černeka, a drugo mjesto potpredsjednika ostaje nepopunjeno, ako se ne ukaže potreba.

– Više je razloga što smo odlučili potpisati sporazum s nezavisnima, a prvenstveno je riječ o 12 godina koje smo u vijeću odradili kao oporba i u kojima je stalno bilo nesuglasica, a naše ideje nikada nisu bile prihvaćene. Nećemo iznevjeriti povjerenje koje su nam građani dali 15. svibnja, jer ćemo raditi za bolje sutra Višnjana, rekao je Černeka.

– Ovaj je sporazum iznimno važan, jer smo postigli jedinstvo za brži razvoj Višnjana. Nezavisni nisu skupina ljudi s osobnim interesima. Jedini interes koji je svakog od nas pojedinačno vodio da se uključimo u upravljanje općinom je brži i bolji razvoj, rekao je Mattich.

Na svečano potpisivanje sporazuma pozvani su svi kandidati s dviju lista, jer ih se sve želi uključiti u vođenje. U sporazumu se kaže da svatko ima pravo na svoj stav, ali se od vijećnika očekuje da glasaju onako kako se dogovori većina s lista. »Za mjesec dana bit će izrađen program četverogodišnjeg rada, a u radna tijela općine uključit ćemo predstavnike lista proporcionalno njihovim izbornim rezultatima. Odluke ćemo donositi konsenzusom, a ako ga ne budemo mogli postići, tražit ćemo mišljenje stručnjaka, koje će biti obvezujuće«, naglasio je Mattich.

– Prerani odlazak predsjednika SDP-a Alda Ritoše, koji je nosio stranačku listu, koštao nas je na izborima, ali pozitivni detalj je što je više od 60 posto građana s pravom glasa koji su izašli na izbore. To je za nas obvezujuće. Postignuta je sinergija među trima listama – našom, Nezavisnom Adrijana Ritoše, koja je osvojila jednak broj mandata, i HSS-a, koji je osvojio jedno vijećničko mjesto. Ne potpisujemo koalicijski sporazum, nego dogovor o obnašanju vlasti, koji je danas dopodne potpisao nositelj HSS-ove liste Marino Circota. U vijeću bismo i bez HSS-a imali većinu, ali željeli smo ih uključiti, jer je riječ o mladom i stručnom čovjeku. Budući da je na našim listama bilo malo kandidatkinja, razgovarali smo o tome da više žena uključimo u radna tijela, rekao je Marino Baldini, nezavisni nositelj SDP-ove liste u Vižinadi.

– Nismo imali pretenzije preuzeti vlast, pa se nakon izbora nismo nikome nudili, ali smo pošli s SDP-om, koji nam je ponudio suradnju, a imamo jednake ciljeve. U svakom slučaju, spremni smo na suradnju sa svima koji dobrim namjerama žele pokrenuti napredak, rekao je Ritoša. A Baldini je naglasio da svi potpisnici dogovora smatraju da je IDS kvalitetan partner, ali SDP s njima nije uspio postići dogovor. »Nemamo ništa protiv stranke i u odborima i radnim tijelima, ponudit ćemo im broj mjesta proporcionalan broju mandata koje su osvojili, naravno, ako to budu željeli. Mi ih ne želimo isključiti i računamo na njih«, rekao je Baldini.

Na novinarsko pitanje tko će biti načelnik, rečeno je da će to biti nositelj liste koja je osvojila najviše glasova na izborima, odnosno Baldini, Ritoša će biti potpredsjednik vijeća, a Circota drugi potpredsjednik, ujedno i predstavnik talijanske nacionalne zajednice.

– Glas Istre, Snježana Matejčić, 1.6.2005. –

Print Friendly, PDF & Email