NEWS

Višnjan: Glavobolje oko divljih odlagališta

03.05.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Glavobolje oko divljih odlagališta

Hoće li svečana višnjanska zastava imati dvojezični natpis upitala je IDS-ova vijećnica Nevija Poropat za posljednjeg aktualnog sata, a načelnik Angelo Mattich odgovorio je da neće, budući da je samo manji dio općine dvojezičan. Zatražila je i izvješće o stanju proračuna te upitala što je s planovima za opremanje mrtvačnice višnjanskog groblja. Da minikuhinju te frižider i kolica za prijevoz mrtvaca valja čim prije nabaviti složio se i načelnik, rekavši da općinska uprava radi na tome. Nedavnu košnju oko spomenika u Cvitanima pohvalio je Ivan Sinožoć (IDS), istaknuvši potrebu da se s dolaskom proljeća to čini češće. Načelnik je uvažio sugestiju, a na Sinožićevo upozorenje da netko uporno parkira kamion tik do ili čak »na pola spomenika« odgovorio je da se razmišlja o postavljanju stupića.

Za cijenu uređenja općinskih prostorija zanimao se »novi« SDP-ov vijećnik Edo Sinožić. Nešto manje od šest tisuća kuna otišlo je na prozore, oko tri tisuće na laminat te po 180 kuna za svaku od šesnaest stolica. Bojenje je stajalo 19 tisuća kuna, odgovorio je Mattich. Dodao je da radovi nisu ni izbliza gotovi – krov treba čim prije popraviti u dogovoru sa suvlasnicima zgrade jer prokišnjava ured načelnika, plafon je oštećen, a u jednom je ormaru buknuo požar. Uskoro bi trebao biti gotov kompletan troškovnik, izvijestio je načelnik.

Nezavisni Petar Radovan podsjetio je da u županijskom proračunu postoji 70 tisuća kuna predviđenih za zvjezdarnicu na Tićanu te apelirao na načelnika da pokuša ubrzati transfer. Mattich je obećao kontaktirati nadležne i rekao da će Astronomskom društvu vjerojatno trebati dodatna potpora iz općinskog proračuna, budući da je u zvjezdarnicu uložilo mnogo više od onog što će Županija isplatiti.

– Klub vijećnika IDS-a protivi se sanaciji deponija u Markovcu općinskim novcem, rekao je Anđelo Štenta, uz objašnjenje da se »točno zna tko je što tamo dovozio i odvozio«.

– Obavezni smo sanirati sva divlja odlagališta. Ne možemo ulaziti u ono što je bilo prije pet ili deset godina, ni gledati »kad je ki doveza koju karijolu«. Stanje je alarmantno, čim saniramo jedno odlagalište nesavjesni građani počnu stvarati drugo, rekao je Mattich, apeliravši na mještane da slobodno od Općine zatraže kontejner umjesto da krupni otpad voze u šume.

M. Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email