NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Kopanje protivno konzervatorskim uputama

03.05.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Kopanje protivno konzervatorskim uputama
646GO134517.jpg


Prozor ne smije postati vrata

Andrijana Ivandić iz porečkog ureda Konzervatorskog odjela rekla nam je da je investitor dobio upute kako obaviti posao i da je trebao donijeti ugovor o arheološkom nadzoru. Ivandić kaže da nema spomena o probijanju vrata umjesto prozora u prizemlju te napominje da im je stigla anonimna prijava zbog radova na toj kući. Arheološki nadzor obavio je Davor Munda, zaposlen u porečkom Zavičajnom muzeju.

– Nadzor je obavljen i već napisan izvještaj, jer nije bilo kopanja u dubinu. Samo je uklonjena betonska ploča u prizemlju, ispod koje je bio sloj pijeska i u njemu stare instalacijske cijevi, koje su zamijenjene novima, pa je sve ponovno pokriveno novom betonskom pločom, rekao je Munda. Na pitanje kako to da nisu inzistirali na dubljem otvaranju prizemlja, s obzirom da je u tijeku arheološko istraživanje Marafora, Munda kaže da nije bila predviđena arheologija i da je tek poslije saznao da se istražuje na Maraforu.

Komunalni redar Drago Bačac samo je provjerio koristi li se javna površina prema odobrenju do 10. svibnja. Jučer ujutro na teren je izašao komunalni redar Robert Jugovac, pokušao je u konzervatorskom uredu saznati detalje, ali su svi konzervatori jučer bili na terenu. U svakom slučaju, od redara se očekuje i da građevinskoj inspekciji prijave radove bez dozvole.


Brzo zazidani otvori

Tlo ispod prizemlja kuće na Maraforu moglo se istražiti prije zalijevanja betonske ploče s obzirom da je počelo arheološko istraživanje čitavog trga. To bi, doduše, poskupjelo i odužilo investiciju, ali takva su pravila. Ipak, ako nisu »kopali« dublje, nije učinjena šteta, a priliku za istraživanje možda će jednog dana dobiti nove generacije arheologa i zaljubljenika u porečke spomenike. Problem je što se investitori usude usred povijesne jezgre raditi bez građevinske dozvole, otvarati vrata na mjestu prozora po vlastitom nahođenju. Kada je Eufrazijana uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine prije devet godina, jasno je rečeno da ovaj spomenik može na listi ostati jedino ako ostane u svom povijesnom okruženju, što znači da gradske službe moraju budno paziti da se ne narušava izgled pojedinih zgrada u jezgri Poreča, što bi degradiralo cjelinu.

Jučerašnji telefonski pozivi novinara očito su dobro uzburkali vodu, pa su do 14 sati oba bespravno otvorena otvora ispod prozora na brzinu zazidana. Tako bi trebalo i ostati.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email