NEWS

Višnjan će konačno prometno odahnuti

09.07.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan će konačno prometno odahnuti

Mate Jurišić, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka, presjedanjem vrpce u petak predvečer je za javni promet otvorio novoizgrađenu zapadnu dionicu višnjanske zaobilaznice. Riječ je o prvom dijelu prometnice dugom tisuću metara koji se proteže od čvora Višnjan Istarskog ipsilona do ceste Višnjan – Labinci.

Izgradnja je trajala šest mjeseci, a vrijednost investicije iznosi deset milijuna kuna. Glavninu troškova snosila je BINA Istra, djelomično je troškove izvlaštenja zemljišta pokrila i Republika Hrvatska, a udio Općine Višnjan u investiciji je 428 tisuća kuna. Projektant prometnice je Inženjerski projektni zavod Zagreb, nadzor je obavila Učka konzalting, a glavni izvođač radova bio je Bouygues u suradnji s tvrtkom Valis.

U uvodu svečanosti otvaranja, na kojoj se okupilo mnoštvo mještana ne samo Višnjana, već i susjedne Općine Kaštelir Labinci, višnjanski načelnik Angelo Mattich naglasio je da ova prometnica u cjelokupnoj cestovnoj mreži Hrvatske ne zauzima neki poseban strateški položaj, ali za Općinu Višnjan ona ima itekako veliki značaj s obzirom na to da će se njome značajno rasteretiti promet u središtu mjesta. Načelnik Mattich je izrazio nadu da će Općina uskoro imati razloga za još jedno slavlje jer je u planu nastavak izgradnje zaobilaznice, odnosno njen dovršetak izgradnjom istočne dionice.

Obraćajući se prigodnim riječima nazočnima pomoćnik ministra Jurišić iznio je dio planova Ministarstva prometa koji se tiču nastavka cestogradnje u Istri istaknuvši da resorno Ministarstvo i koncesionar Ipsilona BINA Istra upravo rade analizu prometne problematike u županiji. Rezultati te analize uskoro bi mogli prerasti u početak pretvaranja Ipsilona u autocestu punog, četverotračnog profila. Jurišića je nadopunio i direktor BINA Istre David Gabelica koji je precizirao da su prvi ugovori za projektiranje punog profila autoceste sadašnjeg Ipsilona već potpisani. Prema Gabeličinim riječima prvi radovi mogli bi se očekivati sredinom sljedeće godine, a prioritet bi svakako trebao imati zapadni krak od Umaga do Kanfanara, te dalje prema Puli.

Od uglednih gostiju na svečanosti su bili i Aleksandar Anzur, član Uprave Upravljanja i održavanja BINA Istre, Robi Zgrabljić, ravnatelj Županijske uprave za ceste, i Marino Roce, potpredsjednik Skupštine Istarske županije.

Prometnicu su zajednički blagoslovili vlč. Aloizije Baf, župnik u Vižinadi i upravitelj župe Višnjan, te vlč. Stipan Bošnjak, župnik u Sv. Ivanu. U zabavnom dijelu programa svoj prvi javni nastup imao je višnjanski puhački orkestar koji pod vodstvom profesora Elvisa Soldatića djeluje tek od 13. veljače ove godine.

K.Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email