NEWS

PODJELOM PRIZNANJA I NAGRADA PROTEKLOG VIKENDA ZAVRŠILA 13. SREDNJOEVROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA

10.07.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / PODJELOM PRIZNANJA I NAGRADA PROTEKLOG VIKENDA ZAVRŠILA 13. SREDNJOEVROPSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
899Informaticari.jpg


 VRSAR – Proteklog su petka ispred zgrade vrsarske Osnovne škole Vladimira Nazora proglašeni pobjednici 13. CEOI-ja, Srednjoevropske informatičke olimpijade. Prošlog se tjedna u toj školi natjecalo stotinjak najboljih informatičara srednjoškolaca iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Njemačke, Rumunjske i Hrvatske. Najbolji će otputovati na Svjetsku informatičku olimpijadu, koja će se održati sljedećeg mjeseca u Meksiku. Na svečanosti zatvaranja goste i sudionike su pozdravili predsjednik IOI-ja, svjetske informatičke olimpijade, Zide Du, u ime domaćina i organizatora ravnatelj OŠ Esad Mujaković, Mikica Mikulandra, predstavnik generalnog sponzora zagrebačkog Končara, tvrtke koja je za održavanje olimpijade posudila i postavila stotinjak računala u školi. Prisutnima su se obratili i načelnik Općine te predsjednik Organizacijskog odbora Franko Štifanić, Marčelo Marić kao predstavnik Hrvatske zajednice tehničke kulture, te posebna gošća Clara Ionescu iz Rumunjske, osnivačica ove olimpijade. Slijedilo je proglašenje najboljih. Najviše bodova i zlatnu medalju osvojili su Poljak Filip Wolski i Hrvat Goran Žužić. Oni su dobili i prigodne nagrade: prijenosno računalo, dar varaždinske tvrtke Pro-mil, dobio je gost iz Poljske, dok će Žužić, budući da su po prvi put osvojena dva zlata, naknadno dobiti vrijednu računalnu opremu. Pet je učenika osvojilo srebrne medalje – Marcin Andrychowicz iz Poljske, tri Rumunja Adrian Vladu, Mircea-Bogdan Pasoi i Tiberiu-Lucian Florea te njemački srednjoškolac Daniel Grunwald. Brončanom se medaljom okitilo šest učenika: Čeh Miroslav Klimoš, Rumunj Adrian Diaconu, Poljak Michal Pilipczuk, naš Tomislav Grbin, Balazs Szalkai iz Mađarske te još jedan češki srednjoškolac Roman Smrž. Valja reći da su Hrvatsku predstavljala tri tima – prvi se natjecao u službenoj kategoriji, a druga dva tima činili su mlađi učenici koji se tek spremaju za buduće informatičke olimpijade. U toj neslužbenoj konkurenciji srebro i broncu osvojili su Igor Čanadi i Domagoj Kusalić. Sve tri naše ekipe uvježbavao je i vodio zagrebački profesor informatike Predrag Brođanac.

Izdvojimo još nešto iz ovog, službenog dijela svečanosti: Ivo Šeparović, glavni tajnik Hrvatskog saveza informatičara, uručio je posebnu zastavu CEOI-ja Milanu Straki iz Češke Republike, kao sljedećem domaćinu Srednjoevropske informatičke olimpijade. Nakon proglašenja najboljih domaćini su priredili za sve sudionike domjenak, na kojem su guštali u srdelama i školjkama. Posebno raspoloženi bili su zlatni informatičari Filip i Goran.

– Mogu reći samo: napokon! Ovo je moj prvi CEOI na kojem sam se plasirao tako visoko. Dosad sam bio drugi, treći, i eto, napokon prvo mjesto. Stvarno sam sretan, i to ne samo zbog uspjeha, već i zbog činjenice da sam došao u vašu prekrasnu Hrvatsku. Nisam mogao zamisliti ni očekivati više od ovoga. Svim svojim kolegama koji se žele natjecati mogu poručiti – premda ovaj put može biti vrlo dug i težak, vrijedan je svega toga, rekao je mladi Filip iz Poljske.

A o čemu je razmišljao Goran? Njemu je očito godilo ugodno, ali vrlo toplo vrijeme i klima u Vrsaru.

– Mislim da nikad više neću riješiti zadatke bolje nego što sam to učinio ovog puta. Sada će nastupiti svojevrsno olakšanje, jer za ovu sam se olimpijadu pripremao praktično pola svog života, rekao je Goran, učenik Pete zagrebačke gimnazije, poručivši svim svojim vršnjacima da uče, vježbaju i zainteresiraju se za informatiku jer je ona naprosto divna. Ova je olimpijada održana pod pokroviteljstvom Općine Vrsar i mjesne Turističke zajednice, Informatičkog zbora i tvrtki Končar i Pro-mil, a organizirali su je zajedno Ministarstvo znanosti i Hrvatski savez informatičara. Vrsar otvoren Europi Uoči CEOI-ja u vrsarskoj školi održan je Ljetni kamp mladih informatičara Hrvatske, kojem je prisustvovalo više od 120 osmoškolaca, pobjednika u različitim kategorijama na državnim natjecanjima te njihovi mentori i učitelji.

Time je ova mala škola u kratko vrijeme, odlično odradivši posao domaćina za dvije prestižne informatičke manifestacija, ušla u sam vrh informatičkih događanja u našoj zemlji.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da su obje manifestacije organizirane i provedene veoma uspješno, što je mišljenje svih sudionika. Ljetni kamp mladih informatičara Hrvatske bio je za nas značajan jer smo iskoristili prigodu da osim 30-ak ponajboljih mladih hrvatskih informatičara osnovaca ugostimo i 108 učenika i učitelja iz Istarske županije kojima smo priredili osam informatičkih radionica. Na taj smo način sigurno značajno povećali razinu informatičke educiranosti i učenika i učitelja u Istarskoj županiji. Ljepota Vrsara, ali i atraktivnost škole, kod velikog broja naših gostiju izazvala je želju da nas ponovno posjete.

Gospođa Ionescu predložila je već od ovog ljeta kulturno-edukacijsku razmjenu učenika. I ostali predstavnici su pokazali slično zanimanje pa se nadamo da će nakon ove olimpijade Vrsar još više otvoriti Europi. Uostalom, mislim da su upravo ovakve manifestacije najbolji način približavanja Hrvatske europskim integracijama.

Ponosni smo što smo kao malo mjesto i mala škola postali dio povijesti, jer CEOI se u Hrvatskoj održava svake osme godine i dosad je održan samo u Zadru, ističe ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Esad Mujaković.


 


V. Medvedec, Glas Istre
Print Friendly, PDF & Email