NEWS

Vinistra – rekordan broj uzoraka vina

15.04.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Vinistra – rekordan broj uzoraka vina
626vinistra.jpg

Po prvi puta, vrednovanje uzoraka provodi se metodom „Pozitivnih 100 bodova“ prema standardu Svjetske vinske organizacije (OIV). Osim vina na Vinistri se ocjenjuju maslinovo ulje, istarske rakije i istarski pršuti.

Svoje uzorke na natjecateljski dio Vinistre mogli su kandidirati svi proizvođači iz Istarske i Primorsko-goranske županije te proizvođači autohtonih sorti Malvazije, Terana i Refoška iz cijelogsvijeta. Najbolje ocijenjenim vinima, kojih ne može biti više od 30 % od sveukupnog broja prijavljenih, dodjeljuju se velika zlatna, zlatna, srebrna i brončana medalja. Ocjenjivači vina su domaći i strani stručnjaci koji dolaze iz različitih profesija, a svima im je zajedničko dobro poznavanje vina pa su tako među njima enolozi, certificirani sommelieri proizvođači vina i stručni novinari podijeljeni u komisije po pet članova. Osim vina na Vinistri se ocjenjuju maslinova ulja koja pored Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja ocjenjuju stručnjaci sa Znanstveno-raziskovalnog središča iz Kopra. Broj uzoraka maslinovog ulja (69) ove godine, također bilježi značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je prijavljeno 49 uzoraka.

U ocjenjivačkom dijelu izložbe koja se odnosi na rakije, 40 uzoraka ove godine pored naših stručnjaka ocjenjuju i vrhunski talijanski ocjenjivači rakije (grappe) iz regije Trentino. Pravo sudjelovanja na natjecanju za pršut  imaju samo registrirani proizvođači istarskog pršuta te se očekuje sudjelovanje  njih jedanaest. Nagrađenim sudionicima  ovogodišnje Vinistre priznanja će svečano biti dodijeljena 29. travnja 2008. godine u Poreču – Hotelu Diamant. (REX)

Print Friendly, PDF & Email