NEWS

Pet golfera iz Pule ima simptome Q groznice

15.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Pet golfera iz Pule ima simptome Q groznice
918brij.jpg

Neki od njih hospitalizirani su u pulskoj Općoj bolnici, a drugi se obrađuju ambulantno na Djelatnosti za infektološke bolesti pulske bolnice.
Voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak potvrdila nam je da su dobili dojavu sa zaraznog odjela kako su im se obratila dvojica pacijenata sa simptomima visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima, a jedan je pacijent zbog opće slabosti smješten na internom odjelu.
Oboljele povezuje igranje golfa pa epidemiolozi sumnjaju da se radi o zaraznoj zoonozi, bolesti životinja koju uzrokuje bakterija Coxiella burnetii, zvanoj Q groznica. O tome su obavijestili veterinarsku inspekciju.
Kako su u tijeku laboratorijske pretrage pacijenata, danas bi kod jednog trebao biti gotov serološki nalaz kojim se potvrđuje prisutnost protutijela na antigene koje nosi spomenuta bakterija, čime bi i službeno bila potvrđena sumnja liječnika da se radi o Q groznici.
Osim igrača golfa, među oboljelima su profesionalni učitelj golfa i suvlasnik golf-vježbališta Guran. Bolest se aerogenim putem prenosi na ljude od zaraženih životinja, putem udisanja zraka s "kontaminirane" zemlje, koji sadrži velik broj mikroorganizama, pa postoji sumnja da su se golferi na Brijunima mogli zaraziti putem urina ili izmeta srna, vjeverica, a na Guranu ovaca.

Branka Žužić/EPEHA – Jutarnji List

Print Friendly, PDF & Email