valfresco

Vijećnici Skupštine IŽ Goran Poropat i Damir Grunbaum te koordinator Živog Zida za Vrsar Elvis Rajko održali su konferenciju za medije u središtu Vrsara

35238520_1762631350482683_3311697480621490176_n
14.06.2018. 12:34; Učitavanja: 563; Početna / Politika / Vijećnici Skupštine IŽ Goran Poropat i Damir Grunbaum te koordinator Živog Zida za Vrsar Elvis Rajko održali su konferenciju za medije u središtu Vrsara

Istra, perjanica hrvatskog turizma. Više od 30% turističkih noćenja Hrvatske ostvareno je u regiji sa 208.000 stanovnika. Međutim ono što se događa u Istri u posljednje vrijeme je kriza upravljanja i nemoći građana da nešto učine. Istra je postala dio hrvatske političke močvare i ne samo da stagnira već je prema mnogim pokazateljima nazadovala.

Da bi ukazali na probleme gradevinskih radova usred sezone aktivisti Živog zida, vijećnici Skupštine IŽ Goran Poropat i Damir Grunbaum te koordinator ŽZ za Vrsar Elvis Rajko sazvali su konferenciju za tisak u središtu Vrsara, na Obali maršala Tita.

Na tom mjestu, uz samu šetnicu i marinu, Maistra kao investitor izvodi građevinske radove. Prašina i zaglušujuća buka strojeva svakodnevica su Vrsarske rive. Odlukom o komunalnom redu zabranjeni su takvi radovi od 01.06. do 31.09.. Međutim očito je da nikog za to nije briga. Prema našim saznanjima tek su uoči ove konferencije za tisak poslani komunalni redari na tu lokaciju, ali radovi nisu obustavljeni.

Na konferenciji je ukazano i na građevinske radove na hotelu Park u Špadićima , koji se nakon dugo vremena rekonstruira. Nažalost, odabralo se vrijeme turističke sezone za opsežne radove. Ne pomažu negodovanja građana, ugostitelja, turista itd..

Posebna su priča blokirane ceste u Karigadoru, u Umagu u Stella Marisu i Motovunu. Nevjerojatna priča o nebrizi, nepoštivanju zakona, nestručnosti i neodgovornosti. Danak uhljebništvu, klijentelizmu i korupciji koji je prisutan na svim razinama upravljanja u Istri plaćaju građani i turisti.

Zanimljiv je primjer Motovuna koji je radi radova na cesti Motovun – Livade (poznate serpentine) blokiran od 02.05. i bit će blokiran u prvoj fazi radova do 30.07.. Druga faza radova započinje u kolovozu i očito je da je za Motovun sezona izgubljena. Nevjerojatno je da signalizacija o blokiranom cestovnom pravcu nije postavljena na izlazu iz tunela Učka tako da vozači koji krenu preko Buzeta u Motovun moraju zaobilaziti preko Vižinade umjesto da su odmah upućeni preko Pazina.
Opravdanja Županijske uprave za ceste je da je razlog radova u ovo doba mogućnost stvaranja klizišta van sezone za kišnih razdoblja. Građani Motovuna kojima smo to spomenuli odgovorili su da u više od pola stoljeća od izgradnje te ceste nije bilo klizanja tla.
U Motovunu je lokalne izbore dobio nezavisni kandidat. Da li je to razlog tome ne bi željeli vjerovati, međutim sve činjenice govore u prilog tome.

Ove sezone uz uobičajene gužve na granici sa Slovenijom, gužve na naplatnim kučicama Ipsilona i tunela, na nedovršenim vijaduktima preko Lima i Mirne, turiste i goste čekaju još brojna neugodna iznenađenja.

Vijećnici Skupštine IŽ Goran Poropat i Damir Grunbaum i koordinator ŽZ za Vrsar Elvis Rajko

Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email