NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Vižinada: Zajedničke aktivnosti s okolnim TZ-ima

13.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Vižinada: Zajedničke aktivnosti s okolnim TZ-ima

Predsjednik TZ-a Elio Pilat izvijestio je članove da je u prošloj godini prihod iznosio 182.156 kuna, od čega je najveći dio, 70 tisuća, iz općinskog proračuna, potom dotacije drugih turističkih zajednica (55 tisuća), iz godine prije preneseno je 42.276 kuna, dok je od članarine prihodovano 7.212 kuna, a od boravišne pristojbe niti pet tisuća.

Najveća stavka rashoda od 22.509 kuna nije specificirana, već je označena kao ostali izdaci i usluge, a slijede gotovo 22 tisuće za reprezentaciju i 21.822 za feštu Vele Gospe. Za studijsko putovanje potrošeno je 15.350 kuna, a za uporabu osobnog automobila gotovo 13 tisuća. U ovu godinu preneseno je 30.658 kuna viška prihoda nad rashodima.

Ove će godine TZ nastaviti poticati uređenje mjesta, postavljati turističku signalizaciju te pomagati domaćinstvima u određivanju standarda usluge privatnog smještaja. Nastavlja se organiziranje tradicionalnih manifestacija Verši na šterni, Slatka Istra te blagdana Vele Gospe i Svetog Jeronima, a planira se i prva izložba vina i maslinovog ulja Vižinaštine u suradnji s Općinom. Intenzivno se razmišlja o stvaranju prepoznatljivog turističkog proizvoda uz promidžbu dosad realiziranih programa biciklističkih i pješačkih staza, vinskih cesta, uvođenje ceste lavande i kuća pršuta, a TZ pokušava poticati građane na svom području na proširenje kapaciteta u privatnom smještaju.

Mali TZ sa simboličnim vlastitim prihodima ipak može učiniti vidljive pomake, pogotovo ako se udruži sa sličnima, što već neko vrijeme čine TZ-i Vižinade, Višnjana i Kaštelira. Nakon suradnje u kreiranju biciklističkih i pješačkih staza, što je ideja koju je prihvatio TZ Višnjana, očekuje se da će i kaštelirski sačiniti objedinjeni raspored različite turističke ponude. Spominju se dani obilaska i kušanja istarskog pršuta na Vižinaštini, termini za posjet Zvjezdarnici i slično. Za objedinjavanje toga programa TZ-ima u zaleđu Poreča trebat će pomoć velike gradske turističke zajednice.

S.M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email