NEWS

Vižinada: Vijećnici preporučili poslove poglavarstvu

01.07.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Vižinada: Vijećnici preporučili poslove poglavarstvu

Nakon što je prošlog tjedna zbog pomanjkanja kvoruma, odlaskom IDS-ovih vijećnika, prekinuta sjednica Općinskog vijeća, nastavak je, ništa manje buran, uslijedio preksinoć verifikacijom zapisnika s prethodnog sastanka. IDS-ovi vijećnici Dorijano Ritoša i Marijan Arman i dalje su zastupali stav da ne mogu glasati za zapisnik za koji smatraju da nije točan.

– Smatramo da je vijeće usvojilo odluku kojom se u poslovnik o radu Općinskog poglavarstva unijela odredba da sjednicama poglavarstva može prisustvovati predstavnik, a ne predsjednik našeg Kluba vijećnika, kako to piše u zapisniku i zato za takav zapisnik ne možemo glasati, rekao je Ritoša. Pročelnica Gordana Bottezar rekla je kako zbog prezauzetosti stenogram nisu uspjeli do kraja preslušati i pretipkati, no to će učiniti uskoro i predočiti vijećnicima. Zapisnik je usvojen većinom glasova.

Slijedila je analiza rada po odlukama i zaključcima vijeća i poglavarstva koju je predočio načelnik Marino Baldini. Osvrnuo se na dovršetak gradnje školske sportske dvorane, igrališta i međuprostora, što je obilježio kao glavnu općinsku investiciju, kao i na uređenje trga, gradnju vodovoda, pomoć vrtiću i školi, socijalni program.

– Ponosan sam što smo uspjeli isplatiti dvoranu i igralište za koje čekamo tehnički pregled. Čekamo lokacijsku dozvolu za gradnju kanalizacijskog sustava, rekao je Baldini. Predsjednik vijeća Valter Šikman kazao je da bi vijećnicima trebalo pripremiti transparentno izvješće o troškovima pri gradnji dvorane i igrališta.

Brojne primjedbe iznio je IDS-ov vijećnik Arman. Istaknuo je svoje uvjerenje da koalicijski vijećnici žele biti ozbiljni i uspješni, no da je opći dojam njihovog rada suprotan.

– Nismo dobili materijal što je i kako napravljeno, pa ne možemo ni ozbiljno raspravljati o tome. Iz načelnikovog izlaganja mogu samo konstatirati da nije učinjeno ništa jer nijedna odluka vijeća i poglavarstva nije ostvarena, rekao je. Njegov stranački kolega Dorijano Ritoša pitao je člana poglavarstva i nekadašnjeg načelnika Elija Pilata koliko je dobiveno i kako su utrošena namjenska sredstva solidarnosti dobivena od Vrsara i Poreča. Negodovao je zbog plaćanja popravka krova bez odluke vijeća i poglavarstva. Baldini je odgovorio da je krov popravljen na zgradi koja je općinsko vlasništvo. Raspravu je zaključio predsjedavajući opaskom da se vijećnicima predoči odluka poglavarstva o plaćanju spomenutog krova.

– Budući da želim poboljšati rad poglavarstva, predlažem da usvojimo preporuku o njegovom radu, rekao je predsjednik vijeća Valter Šikman. Predložio je da se popišu pojedinačne parcele unutar granica građevinskog područja i kuće za odmor, kao i da se parcelira naselje Zabregi, čime bi se poboljšao općinski proračun. Nastojat će se riješiti pitanja poljoprivrednog zemljišta, problemi deponija i Doma u Vižinadi, izmjene i dopune Prostornog plana i gradnja vodovoda do Cestarske kuće.

Vijećnik Ritoša pohvalio je predsjednika vijeća što »se usudio dati preporuku poglavarstvu što raditi«. Arman je pak iskoristio i ovu prigodu da komentira rad općinara, uz komentar kako je »došlo vrijeme da se povede rasprava o povjerenju načelniku«. Baldini je rekao kako je većina navedenih zadataka naslijeđena te zaključio kako nije bitno tko je načelnik, već razina i kvaliteta međusobne komunikacije. Prijedlog preporuka za rad poglavarstva jednoglasno je prihvaćen.

Vijećnici su usvojili i odluku o ukidanju starih radnih tijela i razrješenju njihovih članova. U raspravi o izvješću revizije prošlogodišnjeg proračuna Baldini je rekao da je konstatirano više nepravilnosti, na otklanjanju kojih općinska uprava već radi – nenamjensko trošenje novca, naplata godišnje grobne i komunalne naknade, zakonska nesukladnost plana nabave, zakupnine. Arman je pitao zašto vijećnici nisu dobili cjelokupno izvješće, već samo četiri stranice. Načelnik mu je odgovorio kako su uvodne stranice samo konstatacije stanja na koje revizija nema primjedbi, a vijećnici su dobili izvješće u kojem su konstatirane nepravilnosti.

– Hoću kompletno izvješće i zato ne mogu glasati za njega, rekao je Arman. Predsjedavajući je predložio vijećnicima da glasaju za izvješće koje će naknadno dobiti u cijelosti. Dokument je prihvaćen većinom glasova

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email