NEWS

Vižinada: Sa sjednica općinskih Vijeća – Članovi Poglavarstva ignoriraju pozive Vijeća

10.08.2006. 00:00; Učitavanja: 130; Početna / Novosti / Okolne općine / Vižinada: Sa sjednica općinskih Vijeća – Članovi Poglavarstva ignoriraju pozive Vijeća
820GO150536.jpg

VIŽINADA – »Forši da njin date sto kun bi došli, ovako – teško!«, komentirao je u šali oporbenjak Dorijano Ritoša konstataciju zabrinutog predsjednika Vijeća Valtera Šikmana da se članovi Poglavarstva već nekoliko puta nisu pojavili na sjednici Vijeća, iako su im pozivi uredno poslani. Odazvao se tek Elio Pilat.

Na prekjučerašnjoj je sjednici usvojeno izvješće o polugodišnjem stanju u proračunu. Prihodovano je ukupno 2,74 milijuna kuna od planiranih 6,73 milijuna. Rashodi su realizirani s 2,45 milijuna, ili 38 posto od planiranih. Ritoša (IDS) je potegnuo pitanje sporne isplate proračunskog novca talijanskom državljaninu za sanaciju krova jedne općinske nekretnine. U toj zgradi kao zaštićeni stanar živi jedan socijalno ugroženi mještanin, koji je u podnajam uzeo talijanskog državljanina. Situaciju dodatno komplicira činjenica da je Vijeće odlučilo da neće isplatiti novac, a i sam je načelnik na jednoj sjednici priznao da ugovor na temelju kojeg je novac isplaćen nije valjan. Ugovor je sklopljen još u prošlom sazivu, neki tvrde bez natječaja, i to strancu bez domovnice, k tome sa socijalno ugroženom osobom koja ima skrbnika. Ipak, Poglavarstvo je odlučilo novac isplatiti, što je i Šikman, nositelj nezavisne liste i koalicijski partner načelnika Marina Baldinija, okarakterizirao kao kršenje Statuta.

– Nitko više ne zna što se ovdje događa, očito je moguće na temelju nevažećeg dokumenta isplaćivati iz proračuna, komentirao je Marijan Arman (IDS).

Šikmana je pak zanimalo kada je potrošeno 17 tisuća kuna, prikazanih u proračunu kao trošak reprezentacije. Načelnik je odvratio da se na istim stavkama u susjednim općinama mnogo više troši. Šikman se ponovno složio s oporbom da je komemoracija u povodu godišnjice smrti bivšeg načelnika trebala biti stvar obitelji i prijatelja, umjesto da je organizira Općina te da večeru koja je uslijedila plati proračunskim novcem. Ritoša je taj događaj nazvao pukim stranačkim okupljanjem, s čime se Baldini nije složio, odvrativši da su bili prisutni i načelnici susjednih općina.

Jednoglasno je odlučeno o visini mjesečnih naknada političkim strankama. Nezavisna lista i SDP dobivat će iz proračuna po 276,77 kuna mjesečno, IDS-u će se isplaćivati 357,12 kuna, dok HSS-u ide 89,28 kuna, koliko iznosi naknada po muškom članu Vijeća. Ako se radi o ženi, isplaćuje se dodatnih 8,93 kune mjesečno.

Marijan Arman prosvjedovao je zbog neusklađenosti dvaju zapisnika sa zvučnom snimkom, tražeći da se u njima točnije zabilježi ono što je rečeno na posljednjoj sjednici Poglavarstva i pretposljednjem zasjedanju Vijeća.

Piše: M. DODIĆ

Print Friendly, PDF & Email