NEWS

Veliki nameti odvraćaju online kupce (u Hrvatskoj)

12.02.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Veliki nameti odvraćaju online kupce (u Hrvatskoj)

Ono što surfere koji kupuju vani najviše iritira jest to što se carina i PDV obračunavaju na cjelokupan iznos – dakle, na nabavnu cijenu robe uvećanu za poštarinu i pristojbe – što im u konačnici drastično povećava krajnji iznos koji moraju platiti.


Papreni nameti na pošiljke malih vrijednosti su velika boljka jer, kako tvrde, neprestano im se događaju bizarne situacije – za istu robu jednom plate carinu, drugi put ne, pa nikad ne znaju na čemu su. ´Čista lutrija´, pišu iskusniji kupci na internetskim forumima, ´ako ti prođe bez carine, zahvali bogu jer si samo imao sreće.´


Što je istina, jer kako kaže Sanja Crnković iz Carinske uprave RH, na cijenu robe i poštarine plaća se carina, PDV i poseban porez ako se radi o robi koja podliježe naplati tog poreza. Razlika je jedino u tome što se na pošiljke male vrijednosti (do 300 kuna) obračunava upravna i carinska pristojba u fiksnom iznosu, a na pošiljke veće vrijednosti primjenjuje carinska tarifa.


Nameti se ne naplaćuju za knjige pa će ono što platite web dućanu biti i jedino što ćete morati izdvojiti za njih. Carina i PDV ne naplaćuju se i kada kao fizička osoba iz inozemstva primate dar u vrijednosti do 300 kuna. Međutim, carinik procjenjuje da li se radi o daru ili ne.


Na sve ostalo što kupite na internetu dužni ste platiti PDV i carinu, a ako prođete bez carine, imali ste – sreće.

Što se sve plaća nakon primitka robe iz inozemstva


Ovisno o vrsti i vrijednosti robe postupak carinjenja se provodi na različite načine.

Cijeli članak pročitajte na T-portalu

Print Friendly, PDF & Email