NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Velika prezentacija Istre u svibanjskom izdanju popularne specijalizirane revije ADAC Reisemagazin

Adac_Reisemagazin_cover
27.04.2021. 14:23; ; Početna / Gospodarstvo / Velika prezentacija Istre u svibanjskom izdanju popularne specijalizirane revije ADAC Reisemagazin

Prošla godina je za sve nas bila izuzetno izazovna. Ništa se nije moglo planirati ni u epidemiološkom ni u turističkom smislu, situacije su se događale na dnevnoj bazi, navike gostiju su se skroz izmijenile uslijed novih pravila ponašanja, sve se je događalo u zadnji trenutak, tj. last second. Uz navedeno, i emitivna tržišta su različito reagirala. Primjerice, Italija, Austrija i Nizozemska su nas gotovo “zaboravili”, dok su odličan rezultat ostvarili Slovenci, Česi i Poljaci, a jasno kao i mnogo puta do sada, Nijemci su još jednom pokazali da su naše najznačajnije i najvjernije tržište i, reklo bi se, nepresušno vrelo za naš turizam. Poglavito je to važno u uvjetima koje smo imali u prošloj godini. Nijemci su ostvarili blizu 35 posto svih noćenja i da nije bilo njih, rezultat turističke godine bio bi u potpunosti drukčiji, ne bi se dobro proveli.

U marketinškom smislu, sve što poduzimamo, najveći rezultat, odnosno konverziju dobivamo upravo s njemačkog tržišta. Zato su objave, targetirane kampanje, strateška partnerstva, PR aktivnosti, a posebno nagrade koje dobivamo s ovog ključnog tržišta, uvijek one s najsnažnijim odjekom. Istra u tom kontekstu i dalje nastavlja širiti i jačati svoju reputaciju putem utjecajnog ADAC-a, najvećeg njemačkog i europskog auto kluba s više od 21 milijun članova. Pored njihovog kamping vodiča – popularna kamperska “biblija” koja predstavlja najvažniji izvor informacija njemačkim gostima, ovoga puta je prezentacija Istre ostvarena u specijaliziranoj reviji koju producira Motorpresse Stuttgart u ime ADAC-a koji, uz navedenu, produciraju i mnoge druge utjecajne tiskovine poput: Auto.Motor.Sport, Outdoor, PRO MOBIL Caravaning and Motorrad i Mens Health.

ADAC Reisemagazin izlazi šest puta godišnje i putem svojih specijaliziranih kanala dostiže 700 tisuća čitatelja. U ovom izdanju prezentiran je sjeverni dio Hrvatske, uključujući Istru, Kvarner s otocima i Liku. Na više od 20 stranica prezentirana je Istra sa svojim posebnostima, od kulture i bogatog povijesnog nasljeđa, vrhunske gastronomije, pa do tzv. istarskih ikona: ekstra djevičanskog maslinovog ulja, tartufa, vina i pršuta. U marketinškom smislu cijena jedne stranice kreće se iznad 20 tisuća eura, pa je stoga vrlo lako izračunati medijsku vrijednost prezentacije Istre na više od 20 stranica.

I ovaj veliki projekt realiziran je uz asistenciju našeg PR agenta: ART redaktions Teama iz Salzburga koji je i u ovoj godini proglašen među 10 najutjecajnijih PR agencija za njemačko govorno područje u konkurenciji više od 320 agencija koje su bile nominirane. Izuzetno smo ponosni na našeg dugogodišnjeg partnera koji je u ovom razdoblju od 20 godina naše suradnje definitivno značajno utjecao na repozicioniranje destinacije Istre u Austriji i Njemačkoj. To nije bio ni lak ni jednostavan ni brz proces, ali smo uz pomoć našeg partnera uspjeli promijeniti sliku destinacije Istre u očima mnogobrojnih Austrijanca i Nijemaca. To se najbolje može uočiti posljednjih 10 godina i to u našim hotelima više kategorije, najboljim restoranima, autentičnim konobama i agroturizmima, jedinstvenim vinarijama, uljarama itd. Ovo veliko priznanje našoj PR agenciji doživljavamo kao jedno veliko strateško partnerstvo, gotovo na razini onog kojeg imamo sa FC Bayern Münchenom i/ili BMW-om.

Podsjetimo se da smo od ADAC-a nedavno dobili veliko priznanje. Prema upitima članova ovog prestižnog autokluba koji su realizirani tijekom 2020. godine, Istra je zauzela čvrstu poziciju na vrhu ljestvice najpopularnijih destinacija-regija u koje njemački gosti žele putovati.  U članku pod naslovom „Coronakrise verändert das Reiseverhalten im Sommer“ (Kriza izazvana koronavirusom mijenja navike ljetnih odmora), ADAC je 8. listopada 2020. godine objavio rezultate najtraženijih putnih ruta svojih članova u 2020. godini. Istraživanje je obuhvatilo 350 tisuća upita realiziranih u razdoblju od svibnja do rujna. Pokazalo se tako da je Istarski poluotok i u ovim kriznim vremenima ostao prvi izbor članova njemačkih kampista.  

Naime, glasoviti njemački auto klub ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), svake godine provodi testiranje na temu putovanja na odmor osobnim vozilom između 1,7 milijuna ruta koje za svoje članove sastavljaju ADAC-ovi stručnjaci. Istraživanje obuhvaća podatke o korištenju ADAC-ovog Routenplannera koji se koristi kao informacija za trasiranje itinerara prema destinacijama u kojima Nijemci provode godišnji odmor.

Članovi ADAC-a Istru su prvi puta odabrali kao svoju najomiljeniju regiju za odmor u rezultatima prikupljenim tijekom 2010. godine. Od tada, pa sve do danas – čak više od jednog desetljeća – Istra je ostala vodeća na godišnjoj listi planiranih putovanja članova njemačkog autokluba.  Nakon Istre, na ljestvici se tijekom godina izmjenjuju Gornja Bavarska i Južni Tirol i  Lago di Garda te regija Friuli Venecija Giulia. Uz to, popularnost Istre povećava se iz godine u godinu za nekoliko postotnih udjela. 

Laskavi rezultati dugogodišnjih ADAC-ovih istraživanja uvelike doprinose marketinškoj distribuciji i kvalitetnijem percipiranju Istre kao destinacije u Njemačkoj, najbitnijem ciljnom tržištu istarskog turizma. Također, diverzifikacija u odnosu na druge turističke regije doprinosi jačanju brenda Istre i njenoj medijskoj prisutnosti na njemačkom, ali i zapadnoeuropskom području. Rezultati ADAC-ovog istraživanja objavljuju se u magazinu ADAC Motorwelt koji izlazi u više od 13 milijuna primjeraka, te na njihovoj web stranici www.adac.de , što prvoplasiranim regijama, pa tako i Istri, itekako ide u prilog.

 

Ured TZ Istarske županije

Print Friendly, PDF & Email